Coface snížil rating USA na stupeň A2, na seznamu ohrožených zemí je i Japonsko

04.04.2008 | , Coface Czech
Tiskové zprávy


Společnost Coface snížila svůj rating Spojených států na stupeň A2. Stalo se tak právě rok poté, co Coface přiřadil ratingu USA negativní výhled. Mezi ohrožené země nyní Coface nově počítá také sousedy Spojených států Kanadu a Mexiko a rovněž i Japonsko.

Nový rating Spojených států (tzv. Country @rating) se opírá u zhoršení platební morálky amerických firem, které Coface registruje od ledna letošního roku. Obtížnější přístup k úvěrům nyní postihuje zejména ty nejzranitelnější firmy, jež podnikají v sektorech závislých na domácí spotřebě. Podle předpokladu společnosti Coface bude růst americké ekonomiky v první polovině roku 2008 slábnout nebo bude dokonce záporný, v druhé polovině roku by však mělo dojít k mírnému oživení, stimulovanému zásahy do hospodářské politiky a dynamickou poptávkou ze strany rozvíjejících se států, kam směřuje více než 50 % obchodní produkce USA.

Snížením ratingu Spojených států bylo rovněž ovlivněno hodnocení Kanady a Mexika. Oběma těmto státům sice Coface ponechal jejich dosavadní hodnocení (A1, resp. A3), přiřadil mu však negativní výhled. Kanadě nyní podle Coface hrozí zvýšené riziko platební neschopnosti podniků ve výrobním sektoru, a to v důsledku posilování kanadského dolaru a zpomalování ekonomického růstu USA, které jsou hlavním odběratelem Kanady (40 % exportu).

Také Mexiko je citlivé na americké hospodářské prostředí, protože na USA připadá 80 % mexického exportu. Navíc domácí spotřeba je zde částečně podporována migrací mexických pracovních sil (25 miliard dolarů), jež jsou obvykle zaměstnány ve stavebnictví, které je momentálně v krizi.

Na seznam zemí s negativním výhledem ratingu zařadil Coface také Japonsko, dosud hodnocené stupněm A1. Japonský export se zpomaluje, neboť je postižen pádem americké poptávky (25 % celkového odbytu) a silným jenem, což snižuje cenovou konkurenceschopnost firem. Spotřebu domácností i nadále podkopává pravidelné snižování platů a rostoucí ceny potravin. Počet bankrotů proto v roce 2007 rostl (+18 %); postiženy byly zejména firmy ze sektoru stavebnictví, distribuce a služeb a také malé a střední výrobní podniky.

„Tyto firmy byly přitlačeny ke zdi,“ zdůrazňuje Yves Zlotowski, hlavní ekonom Coface. „Často jsou závislé na jediném odběrateli, a proto jejich obchodní marže byly vystaveny značným tlakům ještě před nynějším růstem cen vstupů, konkurencí ze strany čínských subdodavatelů a stagnující domácí poptávkou.“

Co je Country @rating
Rating zemí, tzv. Country @rating, zveřejňuje Coface pro pravidelně pro 165 zemí světa. Tento rating vyjadřuje průměrnou úroveň rizika, že podniky v dané zemi nebudou schopné plnit své krátkodobé platební závazky. Rating odráží makroekonomickou, mikroekonomickou i politickou situaci zemí a opírá se o datábázi Coface obsahující údaje o 44 milionech společností z celého světa. Country @rating Coface má celkem sedm stupňů – od nejlepšího A1 přes A2, A3, A4, B a C až po nejhorší D. Česká republika má rating A2.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy