Co týden dal?

25.04.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ceny pohonných hmot po delší době vzrostly, Microsoft spustil kampaň proti nelegálním uživatelům operačního systému Vista, banky a pojišťovny uvedly na trh nové variace produktů. Více nejen o těchto událostech naleznete v našem pravidelném týdenním souhrnu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Softwarová firma Microsoft spustila kampaň proti nelegálním uživatelům svého nejnovějšího operačního systému Vista. Do tří měsíců chce stejně postupovat i proti pirátským kopiím mnohem rozšířenějších Windows XP. Microsoft v rámci aktualizace Windows spustí v počítačích uživatelů aplikaci, která je schopná rozpoznat a zlikvidovat programy, které obcházejí proceduru aktivace licencí nebo ji odkládají na neurčito.
  • Cena rýže v Thajsku, které je největším světovým vývozcem této komodity, vystoupila na rekordních 1000 dolarů za tunu a od počátku roku již vzrostla na trojnásobek. Prudký nárůst cen této základní potraviny většiny rozvojového světa vyvolává obavy z potravinové bezpečnosti již nejen v Asii a Africe, ale i ve Spojených státech. 
  • Tajemník kartelu OPEC Abduláh al-Badrí uvedl, že ceny ropy se budou nejspíš nadále zvyšovat a že je kartel připraven zvýšit produkci, jestliže se sníží nabídka. V sobotu se nechal slyšet íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád, že cena 115 dolarů za barel ropy je příliš nízká a ropa musí "dosáhnout své pravé hodnoty".
  • Druhá největší americká banka Bank of America oznámila, že její zisk za první kvartál se propadl o 77 procent. Příčinou byly obchodní ztráty a především navýšení rezerv o 3,3 miliardy dolarů kvůli problémům s úvěry.
  • Německý automobilový koncern Volkswagen zvýšil v prvním čtvrtletí čistý zisk o 26 procent na 929 milionů eur (23,2 miliardy Kč). Největší evropský výrobce automobilů, do jehož skupiny patří i česká Škoda Auto, rovněž potvrdil plány tržeb a zisku pro celý rok.
  • Největší švýcarská banka UBS avizovala, že omezí divizi investičního bankovnictví na minimum. Důvodem je, že kvůli hypoteční krizi přišla o 37 miliard dolarů, což je největší částka ze všech finančních ústavů na světě.
  • Akcie na burze v Šanghaji vzrostly skoro o deset procent, a zaznamenaly tak druhý největší růst v tomto desetiletí. Podpořilo je hlavně rozhodnutí vlády snížit poplatek z obchodování, což je podle analytiků důležitý krok k tomu, aby skončil takzvaný medvědí trh, jak se označuje období dlouhého poklesu kurzů.
  • Německá vláda se rozhodla prodloužit o dva roky omezení přístupu pracovníků z nových členských zemí Evropské unie na svůj trh. Omezení přístupu na německý pracovní trh například i pro občany České republiky tak zřejmě nepadnou příští rok, jak by si přála česká vláda.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 900 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte jeden měsíční příspěvek zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Hypoteční úvěr on-line!

mBank nyní nabízí kromě běžného účtu mKONTO a spořícího účtu eMAX také mHYPOTÉKU. Její výhodou je variabilní úroková sazba a splatnost úvěru až 45 let.
Výše poplatků:

  • za zpracování mHYPOTÉKY  0 Kč
  • otevření a správa úvěrového účtu 0 Kč
  • mimořádná splátka či celkové splacení kdykoliv bez poplatků

Objednejte si mHYPOTÉKU on-line!


Posledních 7 dní doma

  • Ministerstvo financí spustilo internetovou stránku www.dane2010.cz k navrhovaným reformám daňového systému. Veřejnost může zároveň k záměrům MF zasílat své náměty a připomínky na e-mailovou adresu dane2010@mfcr.cz, a to do konce června.
  • Nový platební nástroj PaySec oficiálně vstupuje na český internet. Služba PaySec, za kterou stojí ČSOB a Poštovní spořitelna, umožňuje zákazníkům internetových obchodů hradit nejen větší nákupy zboží a služeb, ale i platby menších částek v řádu korun. Unikátní jsou také levné a rychlé převody peněz mezi uživateli.
  • Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR zamítl dvě žaloby vedené ministerstvem financí proti ČSOB. Rozsudky padly po vleklém sporu banky a ministerstva o převedení některých pohledávek bývalé Investiční a poštovní banky (IPB). ČSOB tak nemusí státu vracet 123 mil. Kč.
  • Banky přicházejí na trh s novými variacemi hypotečních produktů. Česká spořitelna uvedla Ideální hypotéku, Komerční banka zase Hypotéku Dopředu Dozadu. U Ideální hypotéky si klienti sami rozhodnou, jak bude jejich úvěr ve výsledku vypadat, například zda půjde předčasně splatit. U Hypotéky Dopředu Dozadu je možnost nechat si schválit poskytnutí finančních prostředků 9 měsíců předtím, než si vyberete nemovitost a schopnost financovat také nemovitost, kterou jste již z vlastních prostředků pořídili nebo rekonstruovali.
  • Růst hypotečního trhu v prvním čtvrtletí zpomalil. Svědčí o tom statistiky bank, podle kterých meziroční růst objemu nově poskytnutých hypoték již neroste dvouciferným tempem jako v předchozích letech. Například Česká spořitelna nebo GE Money Bank dokonce zaznamenaly pokles prodeje nových hypoték. Pouze mírný nárůst vykázala Hypoteční banka. Podle údajů MMR si obyvatelé České republiky v prvním čtvrtletí roku 2008 vzali celkem 14 597 hypoték v celkovém objemu 25,8 mld. Kč. Oproti loňskému prvnímu kvartálu tak objem nových hypoték občanům v České republice za první tři měsíce klesl o 8,5 %.
  • Akcionáři České spořitelny na středeční řádné valné hromadě schválili rozdělení rekordního čistého zisku 12,15 miliardy korun za loňský rok a výplatu hrubé dividendy ve výši 30 korun na akcii. Celkově bude na dividendách vyplaceno 4,56 miliardy korun.
  • Vláda schválila plán snižování administrativní zátěže v podnikání. Podnikatelé by tak měli mít do tří let o 206 povinností vůči státním institucím méně. Ve finančním vyjádření to bude představovat celkovou úlevu 16,7 miliardy korun.
  • Televize Nova proklamovala, že v nejbližších dnech spustí vlastní zpravodajský a zábavní internetový portál, s nímž se chce stát nejvýznamnějším hráčem na trhu. Název portálu televize tají, na webové adrese Novy podle šéfa televize Petra Dvořáka fungovat nebude.
  • Také pojišťovny uvedly na trh několik novinek, konkrétně Aegon a Direct. V ČR žije v současné době zhruba 750 tisíc diabetiků. Lidé s diabetem mají velmi omezený přístup k životnímu pojištění. Pojišťovna Aegon vytvořila produkt na míru specifickým potřebám této cílové skupiny. Životní pojištění Invest & Live s připojištěním DIALife, představuje možnost pojistit se pro případ smrti a čtyř závažných onemocnění, kterými jsou diabetici nejvíce ohroženi – mrtvice, oslepnutí, selhání ledvin a amputace nohy nad kotníkem. Direct Pojišťovna zase rozšířila portfolio svých produktů o povinné ručení a havarijní pojištění pro motocykly. Direct Pojišťovna se tak zařazuje k jedněm z mála pojišťoven na českém trhu, které specializovaný produkt pojištění motocyklů nabízí.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/

Diskuze na Finance.cz Diskutujte nad aktuálními tématy!

Jarní měsíce vybízejí mnoho motoristů k pořízení nového vozidla. Investice do čtyřkolového miláčka není právě zanedbatelnou sumou rodinného rozpočtu. Jaký způsob financování koupě automobilu preferujete? Leasing, spotřebitelský úvěr, americkou hypotéku či vlastní zdroje?


 

Posledních 7 dní na našem serveru

  • Banky přicházejí na trh s novými variacemi hypotečních produktů. V tomto týdnu to byla konkrétně Česká spořitelna s Ideální hypotékou a Komerční banka s Hypotékou Dopředu Dozadu. Aktualizovali jsme proto hypoteční přehled, abyste věděli, kam se při financování bydlení vydat.
  • Zajímáte se o investování a kapitálové trhy? Pomoci při orientaci v investičních příležitostech a usnadnit rozhodování při jejich výběru vám mohou investiční profily jednotlivých společností. První z nich se věnuje společnosti ČEZ, která patří do první desítky největších evropských společností působících na trzích s elektřinou.
  • Mailcentrum Finance.cz nabízí celou řadu zajímavých a užitečných služeb, můžete si od nás nechat posílat například denní kurzy bank a směnáren, agenturní zpravodajství, měsíční daňové povinnosti a další aplikace a služby. Zaregistrujte se na Finance.cz a získejte zdarma předplatné časopisu Osobní finance (2 čísla) nebo časopisu BIZ (1 rok), navíc získáte software TrustPort® Workstation od Společnosti AEC, časopis Profit (4 po sobě jdoucí aktuální čísla zdarma) a nově také odborný časopis FOND SHOP (2 ukázková čísla zdarma).

Graf: Vývoj cen pohonných hmot od roku 2006


Fintriky

Automobilů na českých silnicích stále přibývá. Bez své plechové chlouby si život už někteří z nás ani nedokáží představit. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků jsme proto věnovali čtrnáct dní článkům, které rozebírají tématiku auta a financí ze všech možných úhlů. Tento týden jsme se zabývali nákupem ojetého vozu, automobily dováženými ze zahraničí a rovněž i posledními kroky - likvidací a vyřazováním z evidence.


Anketa


Finance.cz přináší svým uživatelům každý den celou řadu odborných článků a analýz s různým zaměřením od mnoha zdrojů a agentur. Jaký typ článků zveřejňovaných na Finance.cz preferujete vy? Světlo na vaši volbu vrhají výsledky pravidelné dubnové ankety.

  • Recenze a srovnání finančních produktů - 34 %
  • Návody na řešení situací spojených s finanční problematikou - 28 %
  • Aktuální zpravodajství o dění na finančním trhu - 29 %
  • Finanční zajímavosti a analýzy trhu - 9 % 

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU