Akcie Yahoo v Evropě ztrácejí zhruba 17 procent

05.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 5. května (ČTK) - Akcie americké společnosti Yahoo dnes na burze ve Frankfurtu oslabily zhruba o 17 procent. Reagují tak na víkendové rozhodnutí softwarové společnosti Microsoft stáhnout nabídku na převzetí Yahoo. Pokud by se firmy spojily, byla by to v odvětví vyspělých technologií největší akvizice od roku 2000, kdy společnost America Online převzala mediální firmu Time Warner.

Kolem 10:00 SELČ se akcie prodávaly za 14,98 eura (23,16 USD), zatímco v pátek cena na trhu Nasdaq v USA činila 28,67 USD. Rozhodující ale zřejmě bude odpoledne, kdy se začne obchodovat v USA. Likvidita v Evropě je totiž proti likviditě v USA jen zlomková.

Pád akcií Yahoo zatím není tak dramatický, jak předpovídala část analytiků. Akcie Yahoo od začátku února, kdy Microsoft nabídku na převzetí předložil, zpevnily skoro o 50 procent. Analytici se domnívají, že kurz se může snížit až na původní hodnotu, tedy k 18 dolarům. Dnes ale neočekávají výraznější pokles než o 30 procent.

V pátek se tržní hodnota společnosti Yahoo pohybovala kolem 40 miliard dolarů. Při poklesu o 17 procent jsou akcionáři firmy chudší zhruba o 6,8 miliardy USD. Microsoft byl ochoten zaplatit 47,5 miliardy dolarů, ovšem z části svými akciemi.

Vedení Yahoo nyní bude čelit tlaku, aby nalezlo alternativní řešení a zajistilo firmě lepší budoucnost. Akcie firmy totiž od ledna 2006, kdy stály více než 40 dolarů, vytrvale klesaly. Microsoft nabídku předložil ve chvíli, kdy kurz klesl pod 20 USD za kus.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK