Pojistěte si svůj domov se slevou

15.05.2008 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Přírodní živly a katastrofy každoročně přidělávají starosti mnoha domácnostem. Přestože zabránit škodám lze mnohdy jen stěží, zmírnit finanční ztráty může uzavření majetkového pojištění. A pokud si rozumíte s internetem, můžete poměrně výrazně ušetřit.

S běžným provozem domácnosti je spojena celá řada rizik. Zatímco za některými škodami se skrývá lidský faktor a bývají způsobeny neopatrností či úmyslem jedince, některým škodám můžeme jen stěží zcela zabránit. Příroda je totiž mocná a nevyzpytatelná. Proto není od věci uzavřít odpovídající pojištění. A takovým je právě pojištění majetku, které najdeme v nabídce mnoha komerčních pojišťoven.


Nezaměňujte domácnost s nemovitostí


Pojištění majetku nemůže zabránit případným škodám, ale pomůže zmírnit finanční ztráty, které v důsledku škod mohou vzniknout. Majetkové pojištění můžeme rozdělit na dvě základní kategorie, a to pojištění domácnosti a pojištění nemovitosti. Každé z nich se vztahuje na jiná rizika, každé nabízí jinou pojistnou ochranu.

  • pojištění nemovitosti je určeno k zabezpečení různých typů nemovitostí určených k bydlení či rekreaci proti živelným pohromám a před dalšími riziky. V jeho rámci lze pojistit obytné budovy a související stavby, tj. rodinné domy, bytové (činžovní) domy, rekreační objekty, garáže, ale také bazény, skleníky, studny aj.
  • pojištění domácnosti se vztahuje na vnitřní vybavení objektu, tj. zajišťuje ochranu zařízení domácnosti jako např. nábytku, koberců, elektroniky, sportovních potřeb, apod. Dále také zahrnuje ochranu cenných předmětů, jako jsou šperky či obrazy, elektronika, aj.

Máte-li tedy sjednáno jedno a ne druhé, v případě pojistné události vám vždy bude nějaká ta koruna na uvedení do původního stavu chybět. Pokud tedy máte pojištěnou pouze domácnost a váš dům zachvátí požár, dostanete peníze na nové vybavení, ale zřejmě je nebude kam dát. Naopak uzavřete-li pouze pojištění nemovitosti a ta bude poškozena či zcela zničena, za peníze od pojišťovny si budete moci opravit či pořídit nové bydlení. Ovšem zničený nábytek, spotřebiče a další vybavení vám pojišťovna nenahradí.


Hrátky přírody aneb když živly útočí …


Pojištění majetku  je jedním z vůbec nejstarších typů pojištění. V dávné minulosti byla středověká města často sužována živelnými pohromami, především požáry, v důsledku čehož vznikla řada světových pojišťoven. Dobrý sluha, ale špatný pán je nejen oheň, ale i jeho věčný nepřítel, voda. Nejedna česká domácnost by mohla vyprávět o nevítané návštěvě v podobě stoleté vody, která dokázala napáchat řadu nepříjemností. Na tato i jiná úskalí pojištění majetku pamatuje a lze před nimi ochránit.

Přestože mezi nabídkami jednotlivých pojišťoven nejsou výraznější rozdíly, díky variabilitě parametrů je výčet rizik, proti kterým se lze pojistit, dosti široký. Na co všechno se pojištění vztahuje, tj. rozsah krytí, je stanoven v pojistné smlouvě, resp. jejich všeobecných pojistných podmínkách. Ať už tedy pojištění stavby a domácnosti máte, nebo si je chcete uzavřít, při uzavírání pojistky si vždy pečlivě pročtěte, na jaké konkrétní případy se pojištění vztahuje a co je potřeba připojistit zvlášť.


Pozor na výluky a podpojištění!


Klíčovou roli u majetkového pojištění hraje hodnota majetku. Ta se v průběhu let neustále mění. Nejen rekonstrukce či modernizace, ale i nová kuchyňská linka s vestavěnými spotřebiči se může na hodnotě majetku výrazně podepsat. Svou roli sehraje i všudypřítomná inflace. Proto je třeba podívat se na výši pojistné částky uvedené ve smlouvě a zjistit, zda odpovídá skutečnosti, tj. že nedochází k podpojištění. Dojde-li k pojistné události, v případě podpojištění uhradí pojišťovna pouze část škody, a to v poměru, v jakém je pojistná částka ke skutečné hodnotě pojištěného majetku.

Každá pojišťovna má ve svých všeobecných podmínkách tzv. výluky z pojištění, tj. v jakých případech je pojišťovna zbavena odpovědnosti a odmítá plnění. Pojistná smlouva může obsahovat řadu důležitých výjimek, které lze snadno přehlédnout, proto právě odstavce „Výluky z pojištění“ a „Předmět pojištění“ by neměly zůstat bez povšimnutí.


Internet dokáže nabídnout lepší sazby


Výše pojistného, které bývá hrazeno jednou ročně, je ovlivněna mnoha faktory. Mezi nejdůležitější faktory kromě již zmíněného rozsahu pojistného krytí patří výše pojistné částky. Jde o částku, na kterou je majetek pojištěn, a jejíž maximální výše bude v případě škody pojišťovnou vyplacena oprávněné osobě. Na výši pojistného se také podepíše výše spoluúčasti a případné další faktory. U pojištění majetku, stejně jako u jiných pojistných produktů platí, že důležitější než cena je jeho kvalita. Přesto, kdo by nechtěl ušetřit. Jednou z možností je využít služeb internetu. Právě on-line pojistky dokáží nabídnout poměrně zajímavé slevy z pojistného.

Příkladem může být pojištění domácnosti DOMOV+ od ČSOB Pojišťovny, které kromě slevy za sjednání on-line pojistky ve výši 18 % nabízí i 5 % bonus za každý rok bez pojistné události.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ