Crédit Agricole chystá prodej majetku a změny v investiční divizi

15.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 15. května (ČTK) - Francouzská banka Crédit Agricole prodá majetek v hodnotě pět miliard eur (125 miliard Kč) a provede změny v divizi investičního bankovnictví Calyon, včetně výměny jejího ředitele. Největší poskytovatel bankovních služeb pro drobnou klientelu ve Francii rovněž potvrdil, že kvůli vysokým odpisům v divizi Calyon způsobeným krizí na úvěrových trzích navýší kapitál o 5,9 miliardy eur.

Plánované navýšení kapitálu Crédit Agricole je vyšší než u konkurenční Société Générale, která navýšila kapitál o 5,5 miliardy eur. Crédit Agricole dodala, že nabídka nových akcií se uskuteční ještě před létem, přesné načasování bude závist na podmínkám na trhu.

Banka uvedla, že bude pokračovat v prodeji majetku, který nepovažuje za svůj hlavní, aby tak posílila svoji finanční pozici. V příštích 18 měsících chce prodat majetek za zhruba pět miliard eur. Zatím však neupřesnila, o který majetek se jedná.

Divize Caylon se kvůli odpisům 1,2 miliardy eur způsobeným krizí na úvěrových trzích v prvním čtvrtletí propadla do ztráty ve výši 795 milionů eur. Loni ve stejném období vykázal a zisk 539 milionů eur. Agricole proto plánuje restrukturalizaci divize, bližší detaily však hodlá zveřejnit až v září. Zatím pouze uvedla, že sníží náklady divize o deset procent a novým ředitelem Calyonu se stane Patrick Valroff. Ten nahradí současného ředitele Marca Litzlera.

Agricole potvrdila, že její čistý zisk v prvním čtvrtletí klesl na 892 milionů eur z loňských 2,66 miliardy eur. V Agricole vlastní kolem 54 procent akcií regionální banky. Agricole je tradičním poskytovatelem úvěrů pro farmáře.

Odpisy investic způsobené krizí na na americkém hypotečním trhu a problémy na finančních trzích se dotkly i konkurenčních francouzských bank. Société Générale tento týden oznámila, že její zisk v prvním čtvrtletí klesl o 23 procent. Zisk BNP Paribas se snížil o 21 procent, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK