Pohonné hmoty v ČR prudce zdražily

15.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic od úterý do dneška prudce stouply. Nejprodávanější benzin Natural 95 podražil během dvou dnů o 46 haléřů na průměrných 31,70 koruny za litr. Motorová nafta se po zdražení o 64 haléřů přehoupla přes hranici 33 korun a litr stojí v průměru 33,08 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Do Česka tak s mírným zpožděním dorazily rekordní ceny ropy na světových trzích. Cena americké lehké ropy se tento týden vyšplhala až na rekordních 126,98 dolaru za barel, nyní se obchoduje kolem 125 dolarů. Za nárůstem stojí v posledních měsících hlavně spekulanti a oslabující americká měna.

K tomu se pak ještě přidalo obvyklé každoroční zdražovaní před motoristickou sezónou, kdy pumpaři využívají zvýšené poptávky. Pohonné hmoty zdražily od začátku dubna přibližně o dvě koruny, benzin se tehdy prodával v průměru za 30,40 Kč/l a nafta stála kolem 31 korun za litr.

Analytici čekají, že pohonné hmoty budou ještě před létem zdražovat a během prázdnin se bude průměrná cena naturalu pohybovat kolem 33 korun za litr. Cena nafty má být o něco vyšší. Ojedinělé názory pak počítají s nárůstem až k 36 korunám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK