Koruna zažila klidný den

15.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Česká měna dnes prožila klidné obchodování. Vůči euru neopustila několikahaléřové pásmo a před 17:00 stanula na 25,06 Kč/EUR. Proti dolaru mírně oslabila na 16,20 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Korunu z letargie nevytrhly ani zveřejněné údaje o hrubém domácím produktu v letošním prvním čtvrtletí či data o běžném účtu platební bilance. "Vzhledem k tomu, že byla dnešní data v zásadě v souladu s očekáváním, nemusela na ně koruna reagovat," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora. Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu ekonomika v prvních třech měsících meziročně vzrostla o 5,4 procenta, a zpomalila tak na nejnižší tempo od konce roku 2004. Běžný účet podle České národní banky v březnu vykázal schodek téměř 0,6 miliardy korun.

"Dolar pokračuje ve vývoji, který nemá jasný směr. Jeho kurz vůči euru krouží v posledních dnech kolem 1,55 (USD/EUR)," podotkl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Před 17:00 se kurz pohyboval na 1,5480 USD/EUR.

Ze zahraničí přicházely některé další pozitivní stimuly. "Teoreticky mohla ve prospěch české koruny působit i slovenská koruna, která opět dosáhla historická maxima," podotkl Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK