Cena ropy před vypršením červnového kontraktu prudce kolísá

15.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. května (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes prudce vzrostly a barel referenčního typu West Texas Intermediate (WTI) zdražil asi o dva dolary. Cena se tak vrátila nad 126 dolarů a dostala se blízko rekordu ze začátku týdne. Později se ale směr prudce změnil, což je podle analytiků reakce na blížící se ukončení platnosti červnového kontraktu.

Krátce po 18:00 SELČ se barel WTI prodával za zhruba 123 USD a proti předchozímu závěru ztrácel zhruba dva dolary. Během dne se přitom cena dostala až na 126,64 USD, takže k rekordu 126,98 USD nebyla daleko. Barel severomořské ropy Brent stál asi 120,50 USD.

Před vypršením platnosti aktivního termínového kontraktu ceny většinou prudce kolísají, což jako důvod dnešních výkyvů analytici uvádějí i dnes. Upozorňují ale i na propad ceny zemního plynu a na problémy, s nimiž se potýkala obchodní platforma burzy Intercontinental Exchange.

Americké ministerstvo energetiky uvedlo, že zásoby zemního plynu v USA minulý týden vzrostly o 93 miliard krychlových stop (zhruba 2,63 miliardy krychlových metrů), což je víc, než čekali analytici. Cena plynu proto na trhu klesla na 11,22 USD za 1000 krychlových stop.

Cena se zpočátku zvyšovala také kvůli zprávám, že v přístavu na jihu Francie se stávkuje, což znemožňuje nakládku a vykládku ropy z tankerů. Statistika navíc ukázala, že kartel OPEC za období čtyř týdnů do 27. dubna vyvezl méně ropy. Předpokládá se také, že OPEC nemá zájem na zvýšení těžby; dnes dokonce uvedl, že počítá s poklesem poptávky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK