Stanice Z1 začne vysílat asi 1. června

15.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Český Krumlov 15. května (ČTK) - Nová zpravodajsko-publicistická televizní stanice Z1 spustí své vysílání pravděpodobně 1. června. Novinářům to po oficiální části českokrumlovské konference Média veřejné služby v roce 2008 řekl šéf stanice Martin Mrnka. Televize chce zpočátku začít vysílat přes digitální zemské TV vysílání v Praze, Brně, Ostravě a Plzni, postupně pak v celé ČR. Vysílat bude také přes některé satelitní a kabelové sítě.

"Děláme všechno pro to, abychom začali vysílat 1. června," uvedl Mrnka. Televize, kterou řídí, se stane konkurencí zejména obdobně zaměřené stanici České televize s názvem ČT24, která nyní vysílá rovněž přes digitální zemské vysílání a také přes kabelové a satelitní sítě a internet. ČT24 spustila svůj provoz v květnu před třemi lety a její průměrný celodenní podíl na divácích byl například v předminulém týdnu něco přes jedno procento.

Z1 již dříve oznámila, že v týmu moderátorů budou mít své místo tváře známé z jiných médií. Zprávy na Z1 tak budou hlásit Martina Kociánová, Martin Severa a Renata Dlouhá, dříve působící na Nově. Z Kavčích hor, ze sídla České televize, si cestu do nově vybudovaného studia Z1 v Praze-Holešovicích našli Jan Němec a Veronika Sedláčková, z Českého rozhlasu zamířil na stanici Vladimír Kroc. Mezi moderátory je i bývalá mluvčí ČSA a VZP Jana Víšková.

Z1 je jednou ze šesti nových digitálních stanic, které původně po rok a půl dlouhém výběrovém řízení vysílací rady získaly v dubnu 2006 licenci pro nastupující digitální zemské vysílání (označované jako DVB-T). Neúspěšní uchazeči včetně Novy a Primy se ale posléze obrátili k soudu a následovala řada soudních sporů a odvolání.

Nárok na licenci nakonec šesti původním vítězům tendru zajistila až novela mediálních zákonů, která platí od začátku letošního roku. Kromě Z1 se to týká plnoformátové stanice Febio TV a TV Barrandov, hudebního kanálu Óčko, stanice pro mladé TV Pohoda a regionální RTA. Další z nových, takzvaných digitálních stanic, která spustí svůj start, bude v létě TV Barrandov. Óčko již šest let vysílá, nyní přes satelit, kabel a internet a také přes digitální zemské vysílání.

Digitální zemské TV vysílání v budoucnu nahradí letité tradiční analogové. Divákům má přinést více televizních programů včetně těch současných, mnohdy v lepší kvalitě. Nutností pro příjem digitálního zemského vysílání je zapojení převaděče signálu označovaného jako set-top box nebo pořízení televizoru s již zabudovaným digitálním tunerem. Lidé si také mohou vybrat služby některého z placených satelitních, kabelových a internetových operátorů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK