OSN čeká letos zpomalení růstu globální ekonomiky na 1,8 pct

16.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. května (ČTK) - Světová ekonomika se kymácí na pokraji poklesu a v letošním roce stoupne jen o 1,8 procenta. Růst tak výrazně zpomalí z loňských 3,8 procenta. Vyplývá to z pravidelného pololetního odhadu, který dnes zveřejnila Organizace spojených národů. V roce 2009 by ekonomika mohla mírně oživit na 2,1 procenta.

Za pomalým růstem stojí podle zprávy Světová ekonomická situace a výhledy 2008 hlavně pokles finančního sektoru a sektoru s bydlením v USA, který by měl na světovou ekonomiku působit i v roce 2009. Rozvojové země si však povedou mnohem lépe. V letošním roce OSN očekává růst jejich ekonomiky o pět procent a příští rok o 4,8 procenta. V roce 2007 ekonomika rozvojových zemích stoupla o vysokých 7,3 procenta.

Podle ekonomů OSN rizikem pro vývoj ekonomiky rozvinutých i rozvojových zemí jsou pokles amerického dolaru, přetrvávající světová nerovnováha, rostoucí ceny ropy a komodit a případné prohloubení úvěrové krize ve velkých zemích. Letošní výhled bude záviset hlavně na vývoji v USA. Pokud by krize na americkém trhu s rizikovými hypotékami měla mnohem vážnější dopad na rozvojové země a ekonomiky v přechodu, mohl by globální ekonomický růst v letošním roce činit pouze 0,8 procenta. Pokud se však americké vládě díky měnovým a fiskálním opatřením podaří stimulovat ekonomiku, včetně zvýšení spotřebitelských výdajů a obnovení důvěry v podnikatelský a bankovní sektor, může v letošním roce ekonomika zpomalit jen na 2,8 procenta a v příštím roce stoupnout o 2,9 procenta.

Americká ekonomika by v letošním roce měla klesnout o 0,2 procenta po růstu o 2,2 procenta v roce 2007. V roce 2009 by ekonomika mohla stoupnout o 0,2 procenta. Z dalších rozvinutých ekonomik růst japonské ekonomiky se sníží na 0,9 procenta z loňských 2,1 procenta a v západní Evropě na 1,1 procenta z 2,6 procenta v roce 2007.

Inflace by podle odhadu ekonomů OSN měla letos zrychlit na 3,7 procenta. Přispěje k tomu hlavně růst cen komodit a ropy a mezd. Růst světového obchodu kvůli slabé poptávce po dovozu z USA zpomalí na 4,7 procenta ze 7,2 procenta, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK