Wall Street stoupl díky technologiím a ústupu ropy

16.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie ve čtvrtek stouply za slabšího objemu obchodování a index S&P 500 zavřel nejvýš od ledna, když ústup cen ropy tišil obavy...

...z inflace a bitva o ovládnutí Yahoo <YHOO.O> pomáhala technologiím.

Technologický index Nasdaq zavřel najvýš od 3.ledna. Akcie výrobce čipů Intel <INTC.O> vyskočily o 4,7 procenta poté, co Lehman Brothers zvedla jejich cílovou cenu s odkazem na sílu na poli notebooků a serverů.

Ropné futures <CLc1> klesly během seance pod hranici 122 dolarů za barel, ale akcie energetických firem stouply, když investiční banka UBS prudce zvedla předpoklad cen ropy. Exxon Mobil <XOM.N> získal 1,6 procenta.

Zpráva o dohodě klíčových senátorů v americkém Kongresu na záchranném plánu pro sektor bydlení vyvolala nadějná očekávání na tomto churavějícím trhu. Index stavebnictví <.DJUSHB> stoupl o 3,7 procenta.

Investor Carl Icahn zahájil bitvu o kontrolu nad Yahoo a chce tuto internetovou firmu přinutit, aby se dohodla s Microsoftem <MSFT.O>. Akcie Yahoo stouply o 2,3 procenta, Microsoft si připsal 1,7 procenta.

"Technologie si vedou skvěle... To je velmi povzbudivé a graf Nasdaqu je teď nejsilnější ze všech," řekl Joe Saluzzi, obchodní manažer u firmy Themis Trading.

Index blue chips Dow Jones <.DJI> posílil o 0,73 procenta na 12.992,66 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> vzrostl o 1,06 procenta na 1423,57 bodu. Technologický index Nasdaq Composite <.IXIC> vyskočil o 1,48 procenta na 2533,73 bodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK