Evrop.akcie stoupnou; sledují ropu, banky, techno

16.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie asi zahájí páteční seanci růstem ve stopách trhů ve Spojených státech a v Asii. Přední energetické firmy jsou ve středu...

...pozornosti, když ropa vyšplhala zpět ke hranici 125 dolarů za barel <CLc1>.

Londýnští makléři očekávají, že britský index FTSE 100 <.FTSE> zpočátku posílí o 6 až 8 bodů, německý DAX <.GDAXI> o 29 až 39 bodů a francouzský CAC-40 <.FCHI> o 23 až 30 bodů.

Evropské technologie mohou těžit ze vzestupu svých amerických protějšků. Těm ve čtvrtek pomáhala bitva o ovládnutí Yahoo <YHOO.O> a nárůst Intelu <INTC.O>, jejž podpořila zvýšená cílová cena od Lehman Brothers s odkazem na sílu na poli notebooků a serverů.

Investoři by se také mohli zaměřit na bankovní sektor po zprávě deníku Financial Times, že největší britské banky připravují výměnu hypotečních aktiv v ceně 80 až 90 miliard liber za pokladní poukázky Bank of England.

Tento objem představuje téměř dvojnásobek schématu na odblokování zatuhlého trhu mezibankovních půjček, jejž původně Bank of England nastínila.

Červnové futures na americkou ropu <CLc1> v 8:30 stoupaly o 83 centů na 124,95 dolaru za barel, a nadále se držely pod rekordní hranicí 126,98 dolaru z úterý.

Předchozí ústup cen ropy pozvedl americké a asijské akcie, když tišil obavy z inflace.

[FRANKFURT/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK