Japonské akcie přerušily čtyřdenní sérii růstu

16.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. května (ČTK) - Japonský akciový trh mírně oslabil a přerušil čtyřdenní růstovou šňůru. Investoři na konci týdne inkasovali zisky z předešlého nárůstu. Prodávaly se zejména akcie vývozců, protože na ně působilo mírné zpevnění kurzu jenu k dolaru.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 klesl o 0,23 procenta na 14.219,48 bodu a sestoupil ze čtvrtečního čtyřměsíčního maxima. Za celý týden index získal 4,1 procenta a zaznamenal nejlepší výkon od poloviny února.

Dlouhý růst investory přiměl k pauze, v níž se zčásti vybíraly zisky z předešlé růstové vlny. Rostly akcie vývozců jako Canon, ve výraznějším poklesu však trhu bránil vzestup akcií provozovatelů námořní přepravy. Rejdařům pomohl k růstu vzestup klíčového indexu námořní přepravy na rekordní maximum.

Na devizovém trhu dolar zastavil růst vůči jenu a stabilizoval se v blízkosti dvouměsíčních maxim. Japonskou měnu podpořily nečekaně příznivé údaje o vývoji domácí ekonomiky za první čtvrtletí. Euro vůči dolaru dál rostlo pod vlivem dobrých čtvrtečních zpráv z evropské ekonomiky.

V závěru tokijského obchodování zůstal dolar vůči jenu proti čtvrtku beze změny na 104,55 JPY. Vůči euru americká měna oslabila na 1,5493 USD z předchozích 1,5460 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK