Ceny vývozu v březnu klesly o 5,3 pct

16.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. května (ČTK) - Vývozní ceny v březnu meziročně klesly o 5,3 procenta. Snižovaly se tak již pátý měsíc po sobě a šlo o největší pokles od listopadu 2002. Důvodem byl zejména značně posilující kurz koruny. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Dovozní ceny, které klesaly již osmý měsíc v řadě, se meziročně snížily o 3,9 procenta.

Pokles vývozních cen nejvíce ovlivnily ceny průmyslového spotřebního zboží, které se meziročně snížily o 7,4 procenta. Ceny strojů a dopravních prostředků, především silničních vozidel, se snížily o 7,3 procenta. Ceny chemikálií poklesly o 6,4 procenta. Naopak nejvíce rostly ceny minerálních paliv, a to o 14 procent. Ceny potravin, především obilovin a obilných výrobků, stouply o 8,7 procenta.

Také pokles dovozních cen v meziročním srovnání působila silná koruna. Největší vliv na pokles mělo snížení cen strojů a dopravních prostředků, a to o 8,2 procenta. Výraznější pokles zaznamenaly také ceny průmyslového spotřebního zboží, ty klesly o 7,7 procenta. Ceny chemikálií se snížily o 5,4 procenta a ceny polotovarů o 4,6 procenta. Výrazně vzrostly pouze ceny minerálních paliv, především ropy a ropných výrobků, a to o 15,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK