DATA V KOSTCE 2-Růst cen průmyslových výrobců v dubnu pod odhady

16.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentáře...

...analytiků)

Ceny průmyslových výrobců v dubnu meziměsíčně stagnovaly po březnovém zvýšení o 0,3 procenta, uvedl v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

V meziročním pohledu výrobní inflace v průmyslu zpomalila na 4,7 procenta z březnových 5,3 procenta.

ZVEŘEJNĚNÉ ÚDAJE ČSÚ VÝROBNÍ CENY 04/08 03/08 04/07 Ceny v průmyslu meziměsíční změna v pct 0,0 +0,3 +0,6 meziroční změna v pct +4,7 +5,3 +3,7

PRO TABULKU KLIKNĚTE NA [ID:nKRU624369]

OČEKÁVÁNÍ TRHU

Analytici dotázaní Reuters očekávali meziměsíčně růst indexu cen průmyslových výrobců (PPI) o 0,2 procenta a meziroční zvýšení o 5,0 procenta <CZ/ECON04>.

Souhrn předpovědí na české makroekonomické ukazatele najdete na <CZ/ECON15>.

NEPŘEHLÉDNĚTE

* Meziměsíční stagnaci hladiny cen průmyslu způsobily protichůdné efekty - zvýšení cen v odvětví koksu a rafinérských výrobků a cen v odvětví uhlí shodně o 2,1 procenta a proti tomu jdoucí pokles cen u potravinářských výrobků, cen elektřiny a cen v chemickém sektoru.

* Největší vliv na meziroční výrobní inflaci měly ceny potravinářských výrobků, jež vzrostly o 9,3 procenta.

* Ceny zemědělských výrobců zrychlily růst na 27,9 procenta z březnových 26,1 procenta. Ceny rostlinných výrobků vzrostly o 37,6 procenta kvůli zdražení obilovin o 57,4 procenta a olejnin o 64,8 procenta.

* Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin se meziročně nejvíce zvýšily ceny energií - o 13,5 procenta - a zboží krátkodobé spotřeby, o 4,7 procenta.

KOMENTÁŘE

JIŘÍ ŠKOP, ANALYTIK, KOMERČNÍ BANKA

"Tlaky nahoru díky ropě a dalšímu růstu cen komodit byly kompenzovány poklesem cen v potravinářském průmyslu - cigarety - a ve skupině elektřina, plyn a voda. Nicméně tato dočasná stagnace bude v následujících měsících vystřídána dalším růstem, když nahoru půjdou ceny hlavně díky ropě a jejímu průsaku do dalších skupin."

"Z pohledu měnové politiky je spíše zajímavý další růst cen zemědělských výrobců - i když jen mírný."

"Zveřejněná data tento měsíc působí pro ČNB protisměrně. Nižší data z reálné ekonomiky jsou kompenzována vyšší spotřebitelskou inflací, která se nyní nachází opět nad prognózou. Náš výhled na úrokové sazby se nemění, když vidíme letos ještě jedno zvýšení sazeb na 4,0 procenta. Do konce roku by pak sazby měly zůstat beze změny."

HELENA HORSKÁ, ANALYTIČKA, RAIFFEISENBANK

"Klesající zakázky ze zahraničí v kombinaci se silnou korunou tlačí ceny vyvážených výrobků dolů."

"Růst cen v průmyslu bude dál zpomalovat. Kromě vysoké základny z loňského roku se v průběhu druhé poloviny roku projeví i očekávaný pokles cen ropy, energií a potravin."

"PPI je příznivou zprávou pro ČNB, která se stále obává inflačních tlaků. Silná koruna drží tyto tlaky na uzdě. ČNB letos sazby nechá beze změny."

ODKAZY

Podrobná zpráva o výrobních cenách za duben je dostupná na webových stránkách ČSÚ na adrese www.czso.cz.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK