MF začalo hledat poradce pro privatizaci Českých aerolinií

16.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. května (ČTK) - Ministerstvo financí začalo dnešním dnem hledat takzvaného velkého poradce pro privatizaci Českých aerolinií. Jak oznámil mluvčí úřadu Ondřej Jakob, MF dnes vypsalo výběrové řízení, jehož uzavírka je 7. srpna. Stát se chce zbavit svého více než 90procentního podílu v ČSA v příštích měsících; nový majitel by mohl převzít firmu počátkem příštího roku.

"Ministerstvo financí v optimálním případě předpokládá, že vítězný poradce bude vybrán letos v srpnu," uvedl Jakob. Základním kritériem bude podle něj nabízená cena, která bude mít váhu 60 procent. Komise bude také hodnotit návrhy koncepce privatizace, tedy především způsob výběru nového vlastníka.

Jde již o druhou fázi procesu odstátnění firmy. V první fázi stát loni v listopadu vybral takzvaného malého poradce, kterým se stala firma Deloitte Advisory. Odborníci společnosti Deloitte provedli analýzu vhodnosti, rozsahu a způsobu privatizace a nakonec doporučili státu přímý prodej ČSA jedinému zájemci. Jako nevhodný zamítli například prodej na burze.

O odstátnění ČSA se hovoří několik let. Firma, která se v roce 2005 dostala až do půlmiliardové ztráty, nyní prochází ozdravnou kůrou. Její součástí je například prodej nákladového terminálu a stravování. Za loňský rok vykázala firma po letech ztrát zisk 111 milionů a analytici ji považují za zachráněnou. Hodnota ČSA se odhaduje na pět miliard korun.

Zájem o českého dopravce předběžně vyjádřil například ruský Aeroflot či Air France. Ještě větší sousto představuje pro investory privatizace pražského letiště, která běží téměř současně. I zde malý poradce doporučil vládě přímý prodej; stát by mohl podle odhadů analytiků inkasovat za letiště 70 až 100 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK