Americké akcie dopoledne klesaly kvůli slabé důvěře a drahé ropě

16.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. května (ČTK) - Akcie amerických korporací dopoledne na newyorské Wall Street klesaly, protože ceny ropy vystoupaly na nový rekord a údaje o spotřebitelské důvěře byly překvapivě slabé. Mezi investory tak opětovně zesílily obavy z toho, že ceny negativně poznamenají spotřebitelské výdaje.

Index Dow Jones se v poledne newyorského času (18:00 SELČ) snížil o dvě třetiny procenta na 12.911,2 bodu. Index Nasdaq Composite klesl na 2514,85 bodu se ztrátou tří čtvrtin procenta.

Nejisté výhledy amerických spotřebitelů smazaly ranní optimismus vyvolaný překvapivě vyšším počtem zahájených staveb. Kladný vliv měly ráno na trh také čtvrtletní výsledky hospodaření maloobchodních společností Nordstrom a Abercrombie & Fitch.

"Spotřebitelé tvoří kolem dvou třetin americké ekonomiky. Když se tedy podíváte na vysoké ceny energií a ceny domů, které v klíčových regionech klesají, máte faktory, které spotřebitelské výdaje oslabují," uvedl jeden z analytiků. "A v číslech o důvěře se to odráží," dodal.

Cena americké ropy navíc posunula své maximum nad 127,80 dolaru. Způsobila to mimo jiné investiční banka Goldman Sachs, která je z velkých investičních bank na trhu s energiemi nejaktivnější. Banka ropě výrazně zvýšila cenovou prognózu. Nahoru ale díky tomu šly akcie ropných koncernů, napsala agentura Reuters. Polední hodnoty indexů jsou z Yahoo Finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK