Evropské akcie zmírňují ztráty, energiím se daří

22.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie ve čtvrtek po poledni mazaly část počátečních ztrát, když prudce rostoucí ceny ropy pozvedaly energetické a komoditní tituly, ale...

...zároveň tížily automobilky a aerolinky. Trvaly také obavy z inflace.

Ve 13:50 ztrácel panevropský index FTSEurofirst 300 <.FTEU3> 0,29 procenta na 1336,78 bodu poté, co během seance sklouzl až na 1330,77 bodu, nejníž od 30.dubna.

Evropské akcie sledují pokles trhů v Americe a Asii, jež oslabily poté, co americká centrální banka (Fed) srazila předpověď ekonomického růstu a zápis z posledního měnového zasedání naznačil, že snížení úrokových sazeb je v brzké době nepravděpodobné.

"Zápis bankovní rady vyjevil, že dubnové snížení sazeb prošlo těsně. Nové ekonomické projekce ukazují, že Fed je mnohem pesimističtější, pokud jde o letošní růst a úrokové sazby," uvedla italská banka UniCredit v poznámce pro klienty.

Ceny ropy <CLc1> vyšplhaly nad 135 dolarů za barel a rostly třetí den v řadě, což poškozovalo automobilky jako Volkswagen <VOWG.DE>, Daimler <DAIGn.DE> a Fiat <FIA.MI>, jejichž akcie ztrácely 1,7 až 4,1 procenta.

Trpěly také letecké společnosti. Akcie Air France-KLM <AIRF.PA> padaly o 10,1 procenta poté, co největší aerolinky na světě podle tržeb varovaly, že vyšší ceny ropy sníží letošní provozní zisk.

Lufthansa <LHAG.D> odepisovala 3,2 procenta, Iberia <IBLA.MC> umazávala 4,5 procenta.

Vzestup cen ropy naopak prospíval těžařským a energetickým firmám. BP <BP.L> rostla o 0,6 procenta, StatoilHydro <STL.OL> přidávala 3,6 procenta a EDF <EDF.PA> posilovala o 3,3 procenta.

[FRANKFURT/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK