Petrobras potvrdil nález ropy u břehů Brazílie

22.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rio de Janeiro 22. května (ČTK) - Brazilská společnost Petróleo Brasileiro (Petrobras) potvrdila nález ropy v průzkumné oblasti BMS-8 u břehů Brazílie. Firma ropu objevila už dříve, ale teprve teď dokončila první testy. V oblasti je kvalitní lehká ropa, firma ale bude muset zvážit náklady na těžbu, protože ropa je více než pět kilometrů pod hladinou Atlantiku.

Pokud se firma rozhodne zahájit těžbu, bude muset zvolit nejvhodnější způsob, jak se dostat přes solnou vrstvu, která oblast překrývá. Samotné naleziště je jinak velmi slibné, sdělil Petrobras.

Příbřežní oblast BMS-8 leží v pánvi Santos a hlavním průzkumníkem je tam právě Petrobras. Asi 20procentní podíl v projektu drží koncern Royal Dutch Shell, 14 procent má portugalská společnost Galp.

Petrobras nesdělil, kolik ropy by mohlo v nalezišti být a jasné zatím není ani to, zda jde o izolovaný nález. Řada analytiků ale podle agentury Reuters věří, že ropa v tomto bloku je součástí větší struktury, která se označuje jako Sugar Loaf/Carioca.

Zástupce brazilského Národního úřadu pro ropu, zemní plyn a biopaliva (ANP) Haroldo Lima v dubnu oznámil, že v nalezišti Carioca by mohlo být až 33 miliard barelů ropy. Petrobras se od jeho slov distancoval a Lima potom řekl, že jde o odhady analytiků.

Průzkumný vrt v bloku BMS-8 se nachází zhruba 250 kilometrů od pobřežní linie brazilského státu Sao Paulo a je 2139 metrů pod hladinou oceánu. Vrt pronikl do hloubky 6773 metrů a ropa je podle zástupců firmy v hloubce asi 6000 metrů. Konsorcium firem nyní připravuje zprávu, kterou předloží úřadu ANP k vyjádření.

Struktura Sugar Loaf leží blízko pole Tupi, kde Petrobras odhadl vytěžitelné zásoby ropy na pět až osm miliard barelů. Pokud tam tolik ropy skutečně je, znamená to největší nález ropy ve světě za posledních zhruba 20 let. V bloku Sugar Loaf se angažují také americké podniky Exxon Mobil a Hess a britský koncern BG Group.

Petrobras uvedl, že jsou nutné ještě další testy, než bude schopen říci, jak velké rezervy by v oblasti mohly být. Přesnější data podnik očekává do července.

Analytici hodnotí potenciál Brazílie z hlediska těžby ropy velmi příznivě. Velké rezervy kvalitní lehké ropy pod vrstvou soli na dně oceánu by měly z Brazílie učinit významného dodavatele ropy na světový trh. Těžba z těchto oblastí se díky růstu tržních cen ropy nyní běžně vyplácí a navíc se zdokonaluje technologie těžby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK