RM-Systém za 15 let využilo více než 3,5 milionu investorů

22.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - Služby mimoburzovního trhu cenných papírů RM-Systém využilo za 15 let více než 3,5 milionu drobných investorů, kteří obvykle prodávali akcie nabyté v kuponové privatizaci. Celkový objem obchodů činil 823 miliard korun. RM-Systém bude v činnosti nadále pokračovat, ale kvůli změně legislativy se z něho stane burza. ČTK to dnes v tiskové zprávě oznámil RM-Systém.

Tržní podíl RM-Systému na tuzemském kapitálovém trhu postupně klesl pod procento, ale zájem individuálních investorů o obchodování akcií v poslední době narůstá. "Aktuálně je o obchodování s akciemi v RM-Systému největší zájem v jeho patnáctileté historii," uvedl marketingový ředitel trhu Jiří Vodička.

V první šestici nejobchodovanějších akcií se umístily hned čtyři emise, které už trh opustily. Vůbec nejaktivnější akcie fondu RIF měly objem 21,8 miliardy korun, třetí banky IPB 18,4 miliardy korun, páté firmy OKD 12,9 miliardy korun a šesté společnosti Vertex 12,6 miliardy korun. Čest nyní obchodovaných akcií nejlépe hájily akcie Komerční banky (19,4 miliardy korun) a České spořitelny (13,5 miliardy korun).

Předností RM-Systému se stala technologická vyspělost, díky které například investoři v Česku měli možnost obchodovat na trhu s "nejrychlejším vypořádáním obchodu na světě". Zatímco na pražské burze trvá převedení akcií na nového majitele několik dnů, v RM-Systému se tento proces uskuteční ihned po uzavření obchodu.

Na základě jednotné evropské legislativy se RM-Systém musí v následujících měsících přeměnit na burzu. Prioritou trhu by ale nadále měli zůstat malí a střední investoři. "RM-Systém je dnes připraven stát se burzou cenných papírů, na které budou drobní investoři moci snadno a rychle obchodovat s akciemi nebo certifikáty," doplnil Vodička.

Dvě burzy na českém trhu někteří považují za přepych. "Dlouhodobě je zde prostor pouze pro jednoho dobře fungujícího organizátora trhu, který vyjde vstříc potřebám institucionálních i individuálních investorů. A tím je Burza cenných papírů Praha," citoval nedávno server penize.cz Martina Kodýdka ze skupiny Patria. Firma Patria Finance je největším akcionářem burzy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK