Vznikla Česká komora realitních kanceláří

22.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - Skupina významných realitek působících na českém trhu založila Českou komoru realitních kanceláří (ČKRK). Jejím cílem má být regulace, profesionalizace a zprůhlednění práce realitních kanceláří. O založení komory dnes v tiskové zprávě informoval její mediální zástupce Roman Bajčan.

"Naším cílem je zásadní změna pravidel pro podnikání v této oblasti: jak ekonomické, tak legislativní," řekl zvolený prezident ČKRK Bedřich Skalický, který je šéfem Realitní společnosti České spořitelny. "Právě vývoj na realitním trhu v posledních letech a zejména obrovský nárůst až podvodných 'garážových realitek' nás přesvědčuje o správnosti našeho kroku," dodal.

Komora bude usilovat o vypracování databáze cen nemovitostí v jednotlivých regionech ČR. Chce také stanovit pravidla pro výkon povolání realitního makléře a následné postihy při nedodržování závazných pravidel komory, zavést chce i standardizovaný systém školení. "Za jeden z hlavních cílů komora považuje zřízení garančního fondu, který bude sloužit k zajištění klientských záloh u členských realitních kanceláří," uvedla nová instituce.

Zakládajícími členy komory jsou Realitní společnost České spořitelny, Mexx Reality, Real Spektrum, Professionals, Hot Reality Plus, Reality 21, Engel & Voelkers, Tide Reality a Svoboda & Williams.

"ČKRK nevzniká vůči existujícím profesním sdružením či asociacím jako konkurenční subjekt, ale naopak nabízí širokou spolupráci na co možná nejširším poli domácího realitního trhu," sdělili zakladatelé komory.

Na českém realitním trhu již působí Asociace realitních kanceláří, která sdružuje více než 200 převážně menších a středních firem. Záměr založit novou zastřešující instituci realitních kanceláří v úterý ohlásili také představitelé realitní sítě M&M reality holding.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK