Aktuálně.cz: Cestovní kanceláře zvyšují kvůli ropě příplatky

22.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - Většina cestovních kanceláří kvůli drahé ropě zvyšuje palivový příplatek k letence po Evropě, informoval o tom server Aktuálně.cz. Namísto současných 1790 korun za osobu bude muset každý cestující zaplatit o 200 korun více. Zdražení serveru potvrdily například cestovní kanceláře Čedok, CK Fischer nebo Exim Tours.

"Cena ropy neustále roste. Proto je dražší i letecká přeprava," řekl serveru obchodní ředitel Exim Tours Jan Koláčný. Zdražení se týká pouze klientů, kteří ještě nemají podepsanou smlouvu na nákup zájezdu.

Za poslední rok cestovní kanceláře zvyšují palivové příplatky již potřetí. Naposledy je zvedly také o 200 korun letos v březnu. Loni touto dobou se příplatek na lety po Evropě účtoval ve výši 1190 korun na osobu.

Velké cestovní kanceláře využívají především služeb leteckých přepravců Travel Service a ČSA. I když se na charterových linkách Českých aerolinií taxy zvyšují, na pravidelných linkách se nemění. "Situace je kritická, protože se ropa neustále zdražuje. ČSA situaci pozorně monitorují, zatím ale neplánují žádné konkrétní kroky," řekla Aktuálně.cz mluvčí firmy Daniela Hupáková.

Americká lehká ropa se během obchodování v Asii v noci na dnešek poprvé dostala nad hranici 135 dolarů za barel. Analytici za hlavní důvod posledního zdražení považují čerstvou statistiku ze Spojených států, podle níž se v USA během uplynulého týdne snížily zásoby ropy i benzinu. Evropská komise dnes uvedla, že pokud se cena ropy udrží na současných úrovních, mohla by drahá ropa negativně ovlivnit hospodářský růst v eurozóně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK