Česmad: Ceny v silniční dopravě musejí vzrůst o 10 až 15 pct.

22.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - Ceny v silniční dopravě se musejí kvůli rostoucím cenám motorové nafty zvýšit o deset až 15 procent. Shodlo se na tom dnes předsednictvo největšího tuzemského sdružení Česmad Bohemia, které reprezentuje kolem 2000 autodopravců. Některé dopravní firmy již zahájily se svými zákazníky jednání o úpravě cen.

"Jediným možným řešením této krize je plné promítnutí zvýšených nákladů do cen za přepravu," uvedl generální tajemník sdružení Martin Špryňar.

Špryňar zároveň uvedl, že případné snížení spotřební daně z nafty problém dopravců neřeší a šlo by pouze o dočasné řešení s nejistým výsledkem na finální cenu pohonných hmot. "Přesto má ministerstvo financí možnost ulevit všem motoristům snížením spotřební daně, která je o zhruba dvě koruny na litr nafty vyšší, než po nás požaduje EU," dodal.

Ministerstvo financí podle mluvčího Ondřeje Jakoba o snižování spotřební daně neuvažuje. "Je třeba si uvědomit, že s růstem ceny zdaňované komodity se podíl spotřební daně, která je stanovena specificky, tedy částkou na fyzikální jednotku), na konečné ceně snižuje," dodal. Stát loni na spotřební dani z minerálních olejů vybral přes 80 miliard Kč.

Podle Špryňara by se měli politici zamyslet, zda není současný vývoj světových cen ropy důvodem pro přehodnocení daňové politiky v rámci EU. "Protože jinak se evropská ekonomika stane nekonkurenceschopnou," uzavřel.

Motorová nafta, která tvoří zhruba třetinu nákladů silničních dopravců, od loňského roku podražila o více než šest korun a nyní se její cena pohybuje v průměru kolem 34 Kč za litr.

U nafty při ceně 34 korun za litr připadá na nákupní ceny a rafinaci 16,65 Kč, na spotřební daň 9,95 Kč, na marže distributorů a obchodníků přibližně dvě až tři koruny a na DPH 5,40 Kč.

U benzinu jsou poměry podobné. Při ceně 32 korun za litr připadá na nákupní ceny a rafinaci 13,06 Kč, na spotřební daň 11,84 Kč, na marže distributorů a obchodníků cca dvě koruny a na DPH 5,10 Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK