Wall Street nepatrně stoupl díky ústupu cen ropy

23.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké burzy ve čtvrtek po dvou dnech prudkých ztrát mírně posílily s tím, jak se ceny energií stáhly z rekordních výšin a trh povzbudila...

...zpráva o navrhované akvizici mezi podniky veřejných služeb.

Akcie výrobce elektrické energie NRG Energy <NRG.N> vzrostly o více než 8 procent poté, co konkurenční podnik Calpine <CPN.N> podal nevyžádanou nabídku na jeho koupi zhruba za 11 miliard dolarů.

Index sektoru veřejných služeb si polepšil o 0,5 procenta. Podle analytiků je současné oživení aktivity v oblasti fúzí a akvizic pro akcie oporou.

Ceny ropy <CLc1> ve čtvrtek ustoupily z dalšího historického maxima, jehož dosáhly dříve během seance. To pomohlo indexu odvětví letecké dopravy uzavřít o 0,7 procenta výš, ačkoli během dne padal až o 10 procent.

"Ropa létá sem a tam, ale dobrá zpráva je, že teď trochu ustupuje. Ale středeční vývoj byl hodně zničující," řekl Joe Saluzzi, manažer akciových obchodů z firmy Themis Trading. Index blue chips Dow Jones <.DJI> ve středu ztratil více než 220 bodů.

Ve čtvrtek si proti tomu Dow Jones připsal jen 0,19 procenta čili 24,4 bodu na 12.625,62 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> posílil o 0,26 procenta na 1394,35 bodu, zatímco technologický Nasdaq Composite <.IXIC> stoupl o 0,67 procenta na 2464,58 bodu.

Z pozitivních zpráv o ekonomice oznámilo ministerstvo práce, že počet týdenních žádostí o podporu v nezaměstnanosti klesl o 9000 na měsíční minimum.

Trh ovšem brzdily akcie automobilky Ford Motor <F.N>, která se vzdala cíle dosáhnout v příštím roce zisku [ID:nSCH248578]. Akcie Fordu klesly o 8,2 procenta.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK