Japonské akcie pokračují v růstu

23.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 23. května (ČTK) - Ceny japonských akcií se dnes opět zvyšovaly a hlavní index burzy v Tokiu se vrátil nad 14.000 bodů. Dařilo se hlavně exportérům, kterým pomáhá slabší kurz jenu, zájem byl ale i o výrobce léků Chugai Pharmaceuticals. Na devizovém trhu přestal zpevňovat dolar, který v minulých hodinách sílil v rámci technické korekce.

Index Nikkei 225 zpevnil o 33,74 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,24 procenta na hodnotě 14.012,20 bodu. Širší index Topix nicméně o 0,2 procenta oslabil a uzavřel na 1376,69 bodu.

Mezi exportéry se dařilo například akciím Kyocera, které zpevnily o 1,7 procenta. Z dalších podniků si více než čtyřprocentní zisk připsala Konica Minolta, a to na základě zprávy, že chce investovat až deset miliard jenů do výstavby nového závodu na výrobu komponentů k LCD panelům.

Oslabovaly naopak akcie energetických společností, které reagovaly na pokles cen ropy. Surovina ve čtvrtek poprvé překonala 135 dolarů za barel, po výstupu nad tuto úroveň se ale dostavila korekce, která ceny vrátila ke 130 dolarům.

"K solidnímu výsledku japonských akcií dnes přispěl slabší jen, nižší ceny ropy a růst akcií v USA," shrnul hlavní důvody růstu cen v Tokiu hlavní analytik společnosti Daiwa SB Investments Soičiró Mondži. K dalšímu růstu indexu je ale podle něj nutné, aby trh dostal příznivé zprávy. Index nyní zpevňoval hlavně díky technickým faktorům.

Na devizových trzích se zastavil růst dolaru, který zpevňoval v minulých hodinách. Americká měna ale získala oddechový čas hlavně díky klesajícím cenám ropy. Dolar nadále zůstává blízko měsíčního minima k euru a není ani daleko od historického minima. Investoři mají obavy, že inflace by mohla v USA způsobit výraznější útlum ekonomiky, než se dosud předpokládalo.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,5735 USD a mírně zpevnil proti 1,5776 USD, kde byl ve čtvrtek. Oslabil ale proti hodnotám z průběhu čtvrtka a noci. Vůči japonskému jenu vystoupil na 104,01 ze 103,05 JPY, zatímco euro k jenu zůstalo beze změn na 163,62 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK