Cena ropy se po výrazné korekci vrátila k růstu

23.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. května (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích po výrazné čtvrteční korekci opět rostou a barel typu West Texas Intermediate (WTI) se vrátil ke 132 dolarům. Cena se začala zvyšovat už během obchodování v Asii a když se do práce vrátili obchodníci v Londýně, růst cen se urychlil a barel byl proti čtvrtku dražší o více než jeden dolar.

Kolem 10:00 SELČ se barel WTI prodával za 131,94 USD a byl dražší o 1,13 USD. Ve čtvrtek se cena poprvé v historii vyšplhala nad 135 dolarů a zastavila se až na 135,09 USD. V růstu dnes pokračuje i severomořská ropa Brent, jejíž cena vzrostla na 131,88 USD.

"Hlavním důvodem jsou pořád ještě dodávky na trh, které se nezvyšují," řekl podle agentury Reuters manažer řízení rizika v investiční společnosti Mitsubishi Tony Nunan. "OPEC teď může otočit kohoutkem, ale pořád to také dělat nemůže. A růst těžby v zemích mimo OPEC je nedostatečný," poznamenal analytik. Poptávka podle něj neklesá tolik, jak se čekalo.

Produkce ropy v zemích mimo OPEC v současné době stagnuje a předpokládá se, že v letošním roce zůstane pod 50 miliony barelů denně. Průzkum, který mezi analytiky provedl Reuters, ukazuje na průměrnou letošní produkci ropy mimo OPEC 49,56 milionu barelů denně.

OPEC dodává více než jednu třetinu ropy, která se ve světě spotřebovává. Z hlediska budoucího zvýšení těžby jsou tedy důležitější země mimo kartel. Jejich neschopnost produkci výrazně zvýšit je i jedním z důvodů současného růstu cen. Od začátku roku ropa zdražila o více než 30 procent a za deset let je dražší o více než 1000 procent.

Obchodování ve čtvrtek z části ovlivnila zpráva, že Mezinárodní agentura pro energii (IEA) nyní provádí rozsáhlou revizi stavu největších ropných polí. List The Wall Street Journal předjímá, že zpráva ukáže na pomalejší růst těžby ropy. Tento týden se skokově zvýšila cena termínových kontraktů na dodání ropy po roce 2015 a blíží se ke 150 dolarům.

OPEC ve čtvrtek zopakoval, že proti růstu cen nemůže nic dělat a nynější situaci na trhu označil šéf kartelu za bláznivou. OPEC stále opakuje, že za růstem cen ropy je více faktorů, tedy nejen vysoká poptávka. Nejčastěji jmenuje slabý dolar, spekulaci a geopolitická rizika.

S názorem zástupců kartelu OPEC se v zásadě ztotožnil i šéf společnosti Royal Dutch Shell Jeroen van der Veer, který vidí příčiny současného růstu hlavně v náladě na trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK