Zpoždění letadel loni stála americkou ekonomiku 41 miliard dolarů

23.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 23. května (ČTK) - Zpoždění v letecké dopravě způsobila v loňském roce americké ekonomice ztráty kolem 41 miliard dolarů (asi 655 miliard Kč). Ukázala to zpráva o dopadech přetíženého vzdušného prostoru, kterou vydal Společný hospodářský výbor amerického Kongresu. Zpoždění také způsobila, že aerolinky vyplýtvaly palivo za 1,6 miliardy USD.

Ukázalo se také, že až 20 procent času, který lidé tráví na letištích a v letadlech, je výsledkem nejrůznějšího zpoždění. Asi 60 procent ztraceného času připadá na čekání v odletové hale, 20 procent na vyřizování s obsluhou taxíku a kolem 15 procent na zpoždění ve vzduchu.

Ztracený čas ve vzduchu představuje pro aerolinky největší problém. Zpoždění nebo nutnost setrvat z nejrůznějších důvodů ve vzduchu déle stojí i nejvíce peněz. Piloti jsou v takovém případě nuceni spalovat pohonné hmoty, jejich cena v poslední době roste závratným tempem.

List The Wall Street Journal (WSJ) píše, že zpráva své závěry opírá o analýzu, kterou výbor provedl na základě zkoumání záznamů o více než deseti milionech letů. Tato data v USA uchovává ministerstvo dopravy.

Pasažéry a jejich zaměstnavatele loni stálo zpoždění až 12 miliard dolarů, převážně kvůli ztracené produktivitě, ušlým obchodním příležitostem a zmeškanému odpočinku. Odvětví, která jsou na letecké dopravě závislá nejvíce, což jsou třeba provozovatelé ubytovacích zařízení a souvisejících služeb, přišli asi o deset miliard dolarů.

Zdaleka největší náklady zpoždění ale nesou samy aerolinky. Každé zpoždění si zpravidla vyžádá delší čas na kontrolu funkcí a údržbu letadla, doplnění paliva a nakonec i vyšší náklady na pracovní sílu. Přeplněný vzdušný prostor tak aerolinkám v USA jen loni zbytečně zvýšil provozní náklady asi o 19 miliard dolarů (asi 303 miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK