Hejtmani chtějí vznik fondu vodohospodářské infrastruktury

23.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Luhačovice (Zlínsko) 23. května (ČTK) - Hejtmani všech krajů vyzvali ministra životního prostředí, aby s vládou projednal vznik státního fondu vodohospodářské infrastruktury. Podle nich slíbené dotace z EU na budování a modernizaci čističek odpadních vod, nebudou ani zdaleka stačit. Chybět by mělo asi 60 miliard korun, dalších 30 miliard poskytne EU. Hejtmani to dnes oznámili po jednání Asociace krajů ČR v Luhačovicích na Zlínsku.

Česko při plnění evropské směrnice o čistění odpadních vod již tlačí čas. ČR se v přístupové smlouvě zavázala k tomu, že voda z kanalizace všech obcí s více než 2000 obyvateli bude do konce roku 2010 vyčištěna podle evropských norem, jinak se nesmí vrátit zpět do přírodního koloběhu. Pokud ČR závazek nesplní, hrozí jí ze strany Evropské komise sankce. Obce pak mohou za porušení zákona o vodách dostat pokutu.

Vodné a stočné by se pak navíc mnohonásobně zdražilo, varují hejtmani. "Státní fond by dofinancoval vodohospodářský trh tak, aby nedošlo k překročení 'sociální' ceny vody," řekl hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník.

Hejtmani nedávno také vyzvali ministerstvo životního prostředí, aby s Evropskou komisí vyjednalo nové podmínky čerpání peněz na úpravy čistíren odpadních vod. Ty se v současné době připravují a nejsou ještě přesně známé, o to víc je nutné tento fond zřídit, doplnil Zahradník.

Ve Zlínském kraji se tento problém týká například Uherského Brodu. Město vybudovalo čistírnu odpadních vod (ČOV) v roce 1994, zařízení však již dnes nevyhovuje evropským standardům. Rekonstrukce čistírny si vyžádá asi 150 milionů korun, radnice se proto hodlá do konce března ucházet o dotaci z evropských fondů. Podobný postup volí i obec Strání na Uherskohradišťsku. Technologie tamní ČOV je již také zastaralá, na rekonstrukci je potřeba téměř 30 milionů korun. Obec Horní Bečva na Vsetínsku zrekonstruovala svou čistírnu odpadních vod loni v rámci projektu Čistá Bečva. Nyní zbývá dobudovat kanalizaci za asi 50 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK