Prodej starších domů v USA v dubnu klesl méně, než se čekalo

23.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 23. května (ČTK) - Trh starších domů a bytů ve Spojených státech pokračoval v dubnu v poklesu, avšak mírnějším tempem, než se očekávalo. Prodej se proti předešlému měsíci snížil o jedno procento na celoročně přepočtených 4,89 milionu, sdělilo Národní sdružení realitních kanceláří (NAR).

Trh starších nemovitostí v USA klesá téměř nepřetržitě od loňského léta a v dubnu celoročně přepočtený prodej vyrovnal rekordní minimum z letošního ledna. Analytici ale očekávali, že prodej v dubnu klesne na 4,85 milionu.

Zásoba neprodaných domů ale dál výrazně rostla a na konci dubna se proti březnu zvýšila o 10,5 procenta na 4,55 milionu. Při současném tempu prodeje by vydržela 11,2 měsíce, což je nejvyšší údaj od roku 1999, kdy NAR začala trh měřit nynější metodou.

Zásoba neprodaných jednogeneračních domů by vydržela 10,7 měsíce a byla nejvyšší od poloviny roku 1985. Zásoba bytů byla na rekordní výši 14,2 měsíce.

Zároveň s poklesem prodeje padají i ceny. Cenový medián, což je střední hodnota všech cen, v dubnu meziročně klesl o 8,0 procenta na 200.300 dolarů (3,2 milionu Kč). Byl to druhý nejrychlejší pokles v historii těchto měření. Vzhledem k vysoké zásobě neprodaných domů analytici čekají další cenový pokles.

Trh rezidenčních nemovitostí v USA zažívá od loňského roku krizi, která přišla po letech prudkého růstu. Propad prodeje a cen domů oslabuje celou ekonomiku, která od konce loňského roku upadla do stagnace a je na pokraji recese.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK