Množství elektřiny z větru se v Česku více než zdvojnásobilo

25.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. května (ČTK) - Vítr se v České republice na výrobě elektrické energie podílí zatím jen třemi desetinami procenta. Za první čtvrtletí se ale objem větrem vyrobené elektřiny zvýšil proti loňskému stejnému období o 115 procent. Podle informací Energetického regulačního úřadu se v tomto období vyrobilo 77 gigawatthodin elektřiny. ČR se tak řadí mezi evropské země s nejlepší využitelností větru. Někteří občané i radnice často ale s výstavbou větrníků na svém území nesouhlasí, přestože by místní úřady dostaly až milionové částky do rozpočtu. V některých lokalitách nová výstavby také naráží na odpor ochranářů přírody a krajiny.

Celkový instalovaný výkon ve větrných elektrárnách je nyní podle České společnosti pro větrnou energii 133 megawattů. Loni přispěla rozhodující měrou k navýšení domácího výkonu svými 21 větrníky farma Kryštofovy Hamry na Chomutovsku. S celkovým instalovaným výkonem 42 megawatt je největším fungujícím větrným parkem v Česku a svými 21 vrtulemi vyrábí téměř třetinu celorepublikového výkonu. Park postavila firma Ecoenerg Windkraft.

Přes polovinu výkonu českých větrných elektráren tak zatím obstarávají ty v Ústeckém kraji, kde jich je zhruba 34. Z toho je jich nejvíce v Krušných horách, kde mají nejlepší podmínky pro svou činnost.

Nejvýkonnější větrný park má však v následujících letech vyrůst na Drahanské vrchovině. Brněnská společnost Eldaco plánuje, že zde vybuduje 19 stožárů s vrtulemi, které budou schopné produkovat až 52 megawattů elektřiny.

Příznivci výstavby dalších větrných elektráren argumentují především závazkem ČR překročit do roku 2010 o osm procent podíl elektrické energie vyrobené z obnovitelných zdrojů na celkové hrubé elektrické spotřebě. Odpůrci naopak varují před významnou změnou vzhledu a koncepce krajiny; upřednostňují proto například solární panely. Řada investorů do větrné energie rovněž hovoří o tendenčním chování některých úředníků, kteří se neřídí odbornými posudky a rozhodují podle svého subjektivního pohledu na větrné elektrárny.

Například v Královéhradeckém kraji sice zatím žádná větrná elektrárna nestojí, přesto by se mohlo v regionu dařit jednomu z jejich výrobců. Výrobu zde před dvěma lety rozběhla společnost Wikov Wind ze skupiny Wikov Industry. První větrník má letos dodat do Francie a další tři kompletní větrné elektrárny chce firma postavit v Česku. Jeden větrník o výkonu až dvou megawattů chce v tomto kraji nechat postavit ČEZ Obnovitelné zdroje.

Nejvíce projektů má ČEZ na Českomoravské vrchovině. Chce tu provozovat 13 elektráren, které by pokryly spotřebu 20.000 domácností. Do roku 2020 chce mít ČEZ v celé ČR "ve větru" 500 megawattů, což je čtvrtina současného výkonu Temelína.

Po celém světě výkon větrných elektráren loni vzrostl podle údajů Světové rady pro větrnou energii (GWEC) o 27 procent na více než 94 gigawattů. Přibližně 20 gigawattů nově instalovaného výkonu větrníků pak odpovídá asi 20 temelínským blokům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK