Čína se letos asi stane čistým dovozcem uhlí

25.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 25. května (ČTK) - Čína, největší světový producent i spotřebitel uhlí, se v tomto roce zřejmě stane jeho čistým dovozcem. Příčinou jsou slabé přepravní kapacity pro dodávky z domácích zdrojů, a proto budou uhelné elektrárny na jihu země muset zvýšit dovoz, uvedl v sobotu manažer čínské asociace pro přepravu a prodej uhlí. Vývoz uhlí se naopak bude muset politickým opatřením brzdit.

V loňském roce byla bilance čínského dovozu a vývozu uhlí více méně vyvážená. Země dovezla 51,02 milionu tun a exportovala 53,17 milionu tun. Poprvé v historii se ale stala čistým dovozcem suroviny v první polovině roku.

Peking se chystá zavést na letošní rok celkovou vývozní kvótu 53 milionů tun. Zatím schválil první fázi s limitem 31,8 milionu tun. O zbývající fázi limitu se nyní vedou spekulace, protože jsou čínské domácí ceny uhlí na rekordním maximu.

Čínská asociace uhelné těžby ale ujišťuje, že je čínský trh s uhlím vyvážený. Nedostatek uhlí v několika regionech si ale vynutil zavírání elektráren, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK