Aero Vodochody loni vykázalo zisk 236 milionů Kč

27.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. května (ČTK) - Společnost Aero Vodochody vykázala loni čistý zisk 236 milionů korun, zatímco v roce 2006 skončila ve ztrátě 964 milionů korun. Firma se tak poprvé od roku 2004 vrátila do černých čísel. Letošní zisk firmy by se měl pohybovat kolem 400 milionů Kč. Na dnešním setkání s novináři to řekl prezident leteckého výrobce Peter Ondro s tím, že obrat Aera minulý rok stoupl meziročně o 47 procent na 4,3 miliardy korun.

Za hlavní příčiny obratu o 1,2 miliardy korun v ziskovosti firmy označil šéf Aera zvýšení dodávek americkému výrobci vrtulníků Sikorsky o 30 procent, zahájení výroby centroplánu vojenského transportního letadla C-27J, pokračování spolupráce s ministerstvem obrany i pokračující restrukturalizaci firmy.

"Oproti stanovenému cíli vykázat zisk nejdříve v lednu roku 2008 se Aero již v srpnu 2007 odrazilo ode dna a vrátilo se po letech ztrát do černých čísel," řekl Ondro.

Firma loni investovala 100 milionů korun, letos to má být 150 milionů korun. Do roku 2012 chce investiční skupina Penta, která je vlastníkem Aera, ve Vodochodech proinvestovat až 1,5 miliardy korun.

Plánovaná investice do roku 2012 nezahrnuje peníze, které bude muset firma vynaložit v případě, pokud přistoupí k realizaci plánu zbudovat ve Vodochodech mezinárodní letiště. Podle šéfa Aera zatím v tomto projektu nenastal žádný zásadní posun, kromě toho, že společnost v roce 2007 založila dceřinou firmu Letiště Vodochody, kterou vlastní ze 100 procent.

Skupina Penta je také mezi uchazeči o privatizaci Letiště Praha. Vývoj projektu leteckého terminálu ve Vodochodech proto závisí také na tom, jak dopadne prodej pražského letiště, podotkl Ondro. Projekt nyní podle něj prochází posuzováním vlivů na životní prostředí.

Kvůli novým kontraktům v oblasti spolupráce s dalšími firmami a investicím do technologií plánuje Aero do roku 2012 vytvořit 700 nových pracovních míst. "Nebude lehké najít dostatek kvalifikovaných pracovníků. I když práci nabízíme zejména lidem z nejbližšího okolí, je nám jasné, že budeme muset usilovat i o pracovníky ze vzdálenějších míst České republiky," podotkl Ondro. "Největší nedostatek pociťujeme už nyní u výrobních a technologických pozic," dodal.

Aero Vodochody je největším výrobcem vojenských proudových cvičných letadel na světě a největším výrobcem letecké techniky v České republice. Česko-slovenská investiční skupina Penta vlastní Aero od ledna loňského roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK