Chatu ČOI koupí za 22,1 milionu Kč skupina Penta

27.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. května (ČTK) - Ve veřejné obchodní soutěži na prodej rekreační chaty České obchodní inspekce ve Špindlerově Mlýně dnes zvítězila společnost Kotapera patřící investiční skupině Penta. Za nemovitost nabídla 22,1 milionu korun. Nejnižší nabídková cena chaty ČOI v jednom z největších českých lyžařských středisek byla stanovena na deset milionů korun, přičemž o vítězi soutěže rozhodla výše nabídnuté ceny.

"S cenou jsem spokojená a jsem ráda, že mnohonásobně převýšila nabídku, za kterou měla být smlouva uzavřena za mého předchůdce," řekla dnes ČTK po vyhodnocení soutěže ústřední ředitelka ČOI Jana Příhodová. Se společností Kotapera chce co nejdříve podepsat kupní smlouvu.

První tendr na prodej rekreační chaty ČOI v Krkonoších loni v únoru vyhlásil tehdejší ředitel inspekce Jiří Pěkný, Příhodová ale soutěž loni v dubnu po svém nástupu do funkce zrušila a letos na jaře vyhlásila novou. Příhodová tvrdí, že prodej zorganizovaný Pěkným nebyl dostatečně transparentní a nezajišťoval maximální výnos z této atraktivní nemovitosti, jelikož odhadní cena rekreačního objektu byla stanovena na dva miliony korun.

Do nové veřejné obchodní soutěže se přihlásily tři firmy. Zatímco společnost Kotapera dnes za chatu ČOI nabídla 22,1 milionu korun, tak zbývající dva zájemci byli ochotni zaplatit 17,37 milionu korun respektive 13,771 milionu Kč.

Společnost Kotapera byla zapsána do obchodního rejstříku letos v únoru, má základní kapitál dva miliony korun a podniká v oblasti pronájmu nemovitostí, bytů a nebytových prostor. Jediným akcionářem společnosti Kotapera je podle výpisu z obchodního rejstříku česko-slovenská společnost Penta Investments, která je jako investiční fond registrovaná na Kypru.

Příhodová po svém nástupu do funkce nařídila hloubkovou kontrolu, která podle ní odhalila nesrovnalosti v hospodaření ČOI v době, kdy inspekci řídil Pěkný. Nedostatky se podle Příhodové týkaly například provozování autoparku ústředního inspektorátu ČOI v Praze a hospodaření centrálního skladu zabavených padělků v Bečvárech u Kolína. Podle Pěkného mělo ale zveřejnění těchto informací poškodit bývalé vedení v očích veřejnosti a ospravedlnit změny v inspekci po nástupu Příhodové do funkce.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) odvolal Pěkného (ČSSD) z funkce ústředního ředitele ČOI loni v dubnu. MPO jeho odvolání zdůvodnilo nízkou efektivitou práce ústředního inspektorátu v Praze. ČOI se pod vedením Pěkného navíc podle náměstka MPO Luboše Vaňka neochotně zapojovala do projektu snižování administrativní zátěže drobných živnostníků a malých podnikatelů. Pěkný se zdůvodněním svého odvolání nesouhlasil.

Investiční skupina Penta působí v energetice, dopravě, maloobchodu, privátním bankovnictví, realitách, telekomunikacích, zábavním průmyslu či zdravotnictví. Vlastní ji pět lidí, největší podíly drží Jaroslav Haščák a Marek Dospiva, menší díly ovládají Martin Kúšik a Jozef Oravkin a malý podíl náleží Jozefu Špirkovi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK