Škoda Transportation dodá do Rigy tramvaje za 1,3 mld. Kč

27.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 27. května (ČTK) - Největší exportní zakázku na tramvaje po roce 1990 uzavřela Škoda Transportation v lotyšské metropoli Riga. Jde o 20 nízkopodlažních tramvají typ ForCity za více než 1,3 miliardy korun. Plzeňský výrobce tramvají, lokomotiv, příměstských vlaků a vozů metra má dále s místním dopravním podnikem Rigas Satiksme podepsanou opci na dalších 32 vozů. Řekl to generální ředitel Tomáš Krsek.

"Kontrakt Riga je přelomovou zakázkou. Přestože jsme tramvaje do zahraničí už vyváželi, jednalo se spíše o jednotlivé vozy, ať do italského Cagliari, tak do polské Wroclavi. Dodávka do Rigy už představuje exportní sérii nejméně 20 tramvají," dodal.

Dopravní podnik vypsal tendr v prosinci 2007, zadávací podmínky si vyzvedlo devět společností. Škoda Transportation vyrobí pro Rigu nízkopodlažní vůz typu ForCity. Zákazník objednal tramvaje tříčlánkové s rozchodem přes 1,5 metru, tedy širší než je v ČR, plně klimatizované i v prostoru pro cestující. Vnější design je téměř shodný s designem tramvají ForCity pro pražský dopravní podnik, avšak v typickém modro-bílém provedení rižského dopravního podniku.

Kapacita vozu je až 300 cestujících, z toho 61 sedících. První prototyp zákazník převezme podle smlouvy v červnu 2009, všech 20 tramvají pak Škoda Transportation vyrobí do 34 měsíců od podpisu smlouvy.

Vozový park dopravního podniku hlavního města Lotyšska zahrnuje kolem 250 tramvají vyrobených v bývalém Československu. Obsluhují 11 linek napříč celým městem na 300 zastávkách. Škoda Electric, další dceřiná firma Škody Holding, nyní dodává do Rigy 150 trolejbusů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK