Koruna ztrácela k euru i dolaru

27.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. května (ČTK) - Českou měnu v úterý ovlivňoval především vývoj na světových trzích. Vůči euru koruna oslabila na 25,15 Kč/EUR. K sílícímu dolaru ztratila na hranici 16,00 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Z domova žádné zprávy neregistrujeme a ani pohyb regionu nedává koruně příliš inspiraci k oslabení. Mírně negativní vliv mohlo mít posílení dolaru během dne," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance obchodníci "opouštěli klidný bezpečný přístav v srdci Evropy, aby mohli otevřít nové spekulativní pozice v dolarech, který dnes posiloval". Za posledních 12 dní kurz neopustil pásmo 24,90 až 25,20 Kč/EUR, připomněl Pikora a stagnaci lze podle něj čekat i v dalších dnech.

Dolar dnes posílil proti euru těsně k úrovni 1,5700 USD/EUR, poté však ustoupil zpět na 1,5725 USD/EUR. "Jedním z pozitivních vlivů byl německý index spotřebitelské důvěry GfK, který dopadl hůře, než se čekalo," poznamenal Vlk.

Posílení dolaru by nicméně mělo být jen přechodné vzhledem k údajům o americké ekonomice. "Důvodem je zhoršení spotřebitelské důvěry, na kterou doléhají dražší pohonné hmoty a klesající ceny domů. Tato informace by měla převážit nad mírně lepšími daty z realitního trhu," doplnil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK