Nasdaq stoupl díky Dellu, širší trh brzdila ropa

02.06.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké technologické akcie v pátek stouply, když silný výsledek výrobce počítačů Dell <DELL.O> naznačil, že výdaje podniků a...

...spotřebitelů neslábnou. Index Nasdaq přidal za celý měsíc 4,6 procenta.

Rostoucí ceny ropy <CLc1> však vyvolávaly neklid a tlumily vzestup na Wall Street. Index širšího trhu S&P 500 <.SPX> pouze mírně posílil, zatímco index blue chips Dow Jones <.DJI> nepatrně oslabil.

Od chvíle, kdy barel americké ropy překonal hranici 135 dolarů, dělá investorům starosti dopad vysokých cen paliv na inflaci a spotřebitelské výdaje, klíčové pro růst ekonomiky.

Páteční data navíc ukázala, že spotřebitelská důvěra ve Spojených státech v květnu spadla na 28leté dno.

Dell vyskočil o více než 5 procent a firma vyvíjející čipy Marvell Technology Group <MRVL.O> vylétla díky zisku nad odhady o více než 23 procent.

Index sektoru polovodičů <.SOXX> přidal 2,1 procenta a zapsal si druhý měsíc růstu v řadě, což představuje nejdelší období vzestupu od října roku 2006.

"Síla čísel Dellu příjemně překvapila," řekl Georges Yared, zakladatel a investiční ředitel Yared Investment Research.

"Demonstruje to, že výdaje na technologie jsou globálně velmi silné. Doma je to možná horší, ale tuto slabost kompenzuje globální poptávka. Technologie mají možná před sebou velmi dobré druhé čtvrtletí."

Index Dow Jones <.DJI> odepsal 0,06 procenta na 12.638,32 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> přidal 0,15 procenta na 1400,38 bodu. Technologický Nasdaq Composite <.IXIC> stoupl o 0,57 procenta na 2522,66 bodu.

Za celý týden vzrostl index Dow Jones o 1,3 procenta, S&P 500 přidal 1,8 procenta a Nasdaq 3,2 procenta.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK