CCS: Nafta minulý týden zdražila o 73 haléřů na 35,08 Kč/l

02.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. června (ČTK) - Rychlé tempo zdražování pohonných hmot v Česku nepolevilo ani v předchozím týdnu. Nadále rostla hlavně cena nafty, která se během víkendu přehoupla přes 35 korun. Litr dieselu nyní stojí v průměru 35,08 koruny, tedy o 73 haléřů více než minulé pondělí. Cena benzinu Natural 95 se u tuzemských čerpacích stanic zvedla o 37 haléřů na průměrných 32,65 Kč za litr. Vyplývá to z dnešních údajů společnosti CCS.

Někteří politici kvůli rychle rostoucím cenám nafty a benzinu volají po snížení spotřebních daní, které tvoří asi třetinu celkové ceny pohonných hmot. Poslanec ČSSD a stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban v neděli řekl, že navrhne sněmovně snížení spotřební daně u pohonných hmot minimálně o 2,50 koruny na litr. Ministerstvo financí nesouhlasí, protože by šlo o nesystémový krok.

Podobné hlasy se ozývají i ze zahraničí. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy minulý týden vyzval k dočasnému snížení DPH na palivo. Vyšší příjem z dražších pohonných hmot má podle jeho dalšího návrhu posloužit k naplnění speciálního fondu pomoci pro francouzské rybáře a další, kteří jsou vysokými cenami postiženi.

Se Sarkozyho nápadem ale nesouhlasí většina evropských politiků. Lucemburský premiér Jean-Claude Juncker, jenž předsedá takzvané Euroskupině ministrů financí eurozóny, francouzskému rádiu France Inter v neděli řekl, že francouzský návrh jde proti "obecnému duchu Evropské unie".

Nejdražší pohonné hmoty jsou několikátý týden po sobě v Praze. Lidé zaplatí u čerpacích stanic v hlavním městě za bezolovnatý benzin v průměru 33,23 koruny za litr benzinu, v dalších krajích zůstává cena pod 33 korunami. Nafta vyjde u pražských pump na 35,08 Kč/l.

Benzin i nafta prodávají nejlevněji, stejně jako před týdnem, pumpy v Olomouckém kraji. Bezolovnatý benzin je zde k mání za 32,28 koruny za litr, nafta stojí průměrně 34,60 Kč/l. Za méně než 35 korun lze diesel pořídit ještě v dalších pěti krajích.

Ceny pohonných hmot letos nejprve zhruba do poloviny února klesaly, poté začaly růst. Nafta zdražovala rychlejším tempem než benzin, jehož cena po řadu týdnů i stagnovala. Výrazný růst nastal v souvislosti s rekordními cenami ropy na přelomu dubna a května. Na začátku května stál litr naturalu 31,13 koruny a litr nafty se prodával v průměru za 32,26 Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK