ÚDDZ prodloužil ŽDZ omezení činnosti do 18. ledna

11.01.2000 | ,
Domovská stránka


Úřad pro dohled nad družstevními záložnami (ÚDDZ) prodloužil Živnostenské a družstevní záložně - Dvůr Králové nad Labem (ŽDZ) omezení činnosti do 18. ledna 2000. Důvodem je nedostatečná rezerva prostředků pro uspokojení žadatelů o okamžité výplaty. ČTK to včera oznámil tiskový tajemník ÚDDZ Oldřich Zajíc.

Záložna má již od 8. prosince 1999 zakázáno provádět platby z pověření člena a výplaty členům, poskytovat úvěry členům a ručit jim za úvěry poskytnuté jinými osobami. Dále nesmí mimo jiné založit právnickou osobu za účelem podnikání, navýšit v již existující právnické osobě základní jmění či v ní snižovat svou majetkovou účast. Do konce října loňského roku vložilo do ŽDZ 2682 členů 242 miliónů korun.

Členové Živnostenské družstevní záložny se v sobotu na náhradní schůzi ve Dvoře Králové rozhodli pro záchranu kampeličky. Odmítli však konsolidační program, který jim předložilo představenstvo. O způsobu záchrany by měla rozhodnout dubnová schůze.

Podle zprávy předsedy představenstva Tomáše Rathauského vedla k omezené likviditě záložny velká ztráta v minulém roce. Tu údajně způsobil bývalý předseda představenstva ŽDZ Roman Hrubý, který pro ztrátový obchod s akciemi společnosti Unipetrol za 1,8 miliardy korun použil bez vědomí družstva jeho prostředky. Výši ztrát družstva odmítl Rathauský novinářům sdělit s tím, že členové jsou o nich informováni. Členové hovoří o tom, že družstvo obchodem přišlo o 130 miliónů korun. V současné době záložně údajně zbývá 50 miliónů korun.

ÚDDZ zasáhl již celkem proti deseti kampeličkám. Na Družstevní stavební záložnu Praha, 1. Družstevní záložnu Ostrava a Živnostenské Spořitelní a Úvěrní Družstvo byla uvalena nucená správa. Úřad omezil činnost Rodinné záložně Moravské Budějovice, Českomoravské družstevní záložně, Doudlebské družstevní záložně, Živnostenské družstevní záložně Dvůr Králové, Všeobecné družstevní záložně Hradec Králové a záložně OBNOVA Náchod. Činnost byla zakázána na dvacet dní družstevní záložně Mavel.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka