Co týden dal?

27.06.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ceny ropy vystoupaly na nový rekord, Fio požádala ČNB o bankovní licenci, vyšel najevo dluh ČR vůči EU, hlavní úroková sazba zůstala na 3,75 %. Další zajímavé novinky a události světa financí naleznete v našem pravidelném týdením přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Za příkladný přístup vůči zaměstnancům si v letošním roce vysloužila internetová společnost Google nejlepší umístění v žebříčku hodnocení firemní reputace ve Spojených státech. Google sesadil loňského vítěze Microsoft, který nyní klesl až na desáté místo. Nejvíce si letos pohoršily letecké společnosti.
  • Ruský monopolní vývozce zemního plynu Gazprom odmítá mezi producenty plynu myšlenku založení podobné organizace, jakou má kartel vývozců ropy OPEC. Podle šéfa Gazpromu, Alexeje Millera, nemá něco takového smysl, protože ani OPEC už není schopen plnit svou původní roli cenového regulátora. 
  • Evropská komise varovala Česko a další tři členské státy EU, a to Portugalsko, Nizozemsko a Polsko, že musí urychleně přijmout směrnici, která upravuje podmínky pro fungování zajišťoven v unii. Zajišťovny pojišťují rizika pojišťoven a často jde o velké nadnárodní instituce.
  • Světově největší výrobce mobilních telefonů, finská Nokia, převezme majoritu v britské společnosti Symbian, která do mobilů dodává software. Nokia oznámila, že od ostatních akcionářů Symbianu odkoupí jejich podíly. Zároveň uvedla, že software otevře volnému použití bez licenčních poplatků..
  • Akcie přední americké automobilky General Motors zažily černý den. Emise výrazně oslabila a je nejlevnější od roku 1955. Další americká automobilka Chrysler je zase nucena odrážet spekulace, že její finanční situace je natolik špatná, že se firma chystá vyhlásit bankrot.
  • Hrubý domácí produkt Spojených států v prvním čtvrtletí rostl tempem jednoho procenta, což je lepší výsledek, než se dosud uvádělo. Ukázala to třetí a závěrečná revize dat, kterou zveřejnilo americké ministerstvo obchodu. Ekonomice pomohly převážně vyšší výdaje spotřebitelů a růst vývozu.
  • Ceny ropy pokračovaly v Evropě výstupem na nové rekordy nad 141 dolarů za barel. Navázaly tak na předešlé překonání hranice 140 dolarů v reakci na vyjádření činitele ropného kartelu OPEC a pokles dolaru.
  • Z vedení Microsoftu odchází zakladatel firmy a nynější předseda správní rady Bill Gates a pozornost investorů a analytiků se plně přesune na generálního ředitele společnosti Steva Ballmera. Gatesova éra končí právě ve chvíli, kdy se konkurenti z internetového sektoru v čele s firmou Google snaží oslabit dominantní postavení Microsoftu na poli počítačového softwaru. 

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Taštička ALPINE PRO jako dárek!

Za uzavření smlouvy o penzijním připojištění u Penzijního fondu České spořitelny do 30.6.2008 získáte od penzijního fondu dokladovou taštičku ALPINE PRO. Měsíční příspěvek účastníka musí být sjednaný minimálně ve výši 200 Kč. Navíc od nás za on-line sjednání smlouvy získáte finanční prémii ve výši poloviny měsíčního příspěvku účastníka.

 

Posledních 7 dní doma

  • Majitelé skupiny Fio, kteří ovládají stejnojmennou družstevní záložnu a obchodníka s cennými papíry, požádali Českou národní banku  o bankovní licenci. Nová banka podle současných plánů ponese název Fio banka. Chce být nízkonákladovou bankou pro drobné klienty a malé a střední podniky. Podle obvyklých lhůt má ČNB na projednání žádosti jeden rok.
  • Kopřivnická automobilka Tatra se chce v roce 2010 vrátit k výrobě osobních aut, kterou ukončila před 11 lety. Firma zvažuje výrobu dvou nebo tří retro modelů vycházejících ze slavných vozů značky v minulosti. Modely by měla určit anketa, která potrvá do konce srpna.
  • Domácnosti si od příštího ledna opět připlatí za elektřinu, cena se může zvýšit až o 15 procent. Mohou za to rostoucí velkoobchodní ceny elektřiny na pražské energetické burze. Dodávky na příští rok se minulý týden poprvé přehouply přes 80 eur (zhruba 1920 korun) za megawatthodinu a obdobně stojí proud i na další dva roky.
  • Společnost Ikea stahuje z prodeje nebezpečné kojenecké spací pytle Barnslig, kterých v Česku od letošního dubna prodala 1142. Ze spacího pytle odpadávají malé součástky, kterými se mohou děti zadusit. Lidé, kteří tento kojenecký spací pytel koupili, jej mohou vrátit v obchodech Ikea a dostanou zpět peníze.
  • Bankovní rada České národní banky ponechala úrokové sazby beze změny. Trh tento krok očekával. Hlavní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává 3,75 procenta.
  • Česká republika musí vrátit Evropské unii 234,48 milionu korun, které měly původně sloužit na rozvoj malého a středního podnikání. Podle Evropské komise totiž Česko zpronevěřilo peníze, které před 13 lety přišly z fondu Phare.
  • Evropská komise předpokládá, že příští rok by měl rozpočtový schodek ČR činit 1,1 procenta hrubého domácího produktu a letos 1,4 procenta HDP. Vládní reformy, které v Česku platí od začátku letošního roku, vylepší příští rok státní hospodaření o 0,3 procenta HDP.
  • Poslanecká sněmovna v prvním čtení podpořila poslanecký návrh, který mění pravidla pro uplatňování daňových slev mezi manžely. Pokud manžel nebo manželka ve společné domácnosti nemá vlastní příjmy převyšující ročně 38.040 korun, může si nyní druhý z nich odečíst z daně za letošní rok 24.840 korun. Novela zákona o dani z příjmu posunuje horní hranici příjmu druhého člena domácnosti nově až na 68.000 korun.
  • Výběr hotovosti z bankomatů UniCredit Bank v zahraničí bude pro její tuzemské klienty výhodnější. Zatímco doposud se platí za výběr z debetní i kreditní karty 100 korun plus půl procenta z vybrané sumy, od července bude bude tato služba pro majitele většiny osobních kont u debetní karty bez poplatku. V případě kreditní karty se bude nově odvádět 40 korun plus procento z částky.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz Do Chorvatska bez vlastních potravin?

Všem turistům směřujícím na dovolenou do Chorvatska se po zveřejnění informace, že Chorvatsko oficiálně zrušilo úplný zákaz dovozu potravin, ulevilo. Jak by ovlivnilo vaši případnou dovolenou do Chorvatska, kdyby zákaz nebyl zrušen?

                                          


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Léto je dobou dovolených a s tím spojených cest do zahraničí. Při cestách do zahraničí je lepší si vždy uzavřít cestovní pojištění. A právě veškeré dotazy týkající se cestovního pojištění můžete od pondělí 30.6. až do 13.7.2008 pokládat vedoucí Úseku cestovního pojištění Allianz pojišťovny Janě Kulhavé v našem chatu. Ptejte se na vše, co vás zajímá o cestovním pojištění, ještě dříve než jej před dovolenou uzavřete! 
  • Zajímají vás ekonomické ukazatele nejen okolních zemí? Právě pro vás jsme aktualizovali v sekci Ekonomika většinu tabulek týkajících se světových makro-ukazatelů údaji za rok 2007. Podívejte se, kde byla nejvyšší nezaměstnanost či inflace, a nebo která země dosáhla nejvyššího hrubého domácího produktu na obyvatele. Můžete si tak porovnat výsledky České republiky s okolními státy.

 

Zajímá vás oblast investování a dění na kapitálových trzích? Navštivte naši novou sekci Kurzy, kde naleznete on-line data o akciích a akciových indexech, podílových fondech, komoditách, měnách a měnových párech, jejich historický vývoj a celou řadu užitečných informací. Základem úspěchu při investování je rychlý přístup k informacím, proto nechybí ani aktuální zpravodajství z kapitálových, komoditních a měnových trhů a zajímavé investiční analýzy od renomovaných společností.

Vstupte do sekce Kurzy!


Fintriky

Období dovolených je doslova za dveřmi. Přest to, že mnozí z nás již mají jasno, kam a kdy pojedou, připravovali jsme pro vás celý uplynulý týden ochutnávky netradičních exotických destinací. V pravidelném tydením cyklu finančních tipů a triků jsme  vám přiblížili neopakovatelnou atmosféru Srí Lanky, klid a pohodu Kostariky, dovolenou pro náročné na Seychellských ostrovech a divokou safari v JAR.


Anketa

V roce 2007 využilo 93 % českých společností internetovou reklamu a to většinou ve formě produktové kampaně. Nejčastějším formátem byl banner nebo klíčová slova popřípadě textová reklama. Jaký postoj máte k internetové reklamě vy vám ilustrují výsledky pravidelné ankety Finance.cz.

  • Inspiruje mě - 13 %
  • Nevadí mi - 21 %
  • Nevnímám ji - 23 %
  • Obtěžuje mě - 43 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU