Nejatraktivnějšími zeměmi Asie pro investory jsou stále Japonsko a Čína

21.07.2008 | , Ernst & Young
Tiskové zprávy


Japonsko a Čínu považují investoři stále za nejatraktivnější asijské země pro přímé zahraniční investice. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu provedeného společností Ernst & Young a JETRO (Japonskou agenturou pro podporu obchodu a investic).

Na první místo je dalo shodně 27 % oslovených investorů. Druhá skončila Indie s 11 %, následovaná Hongkongem a Singapurem s 10 %.
V případě Japonska je však značný rozdíl mezi vynikající pověstí, které se tato země mezi zahraničními investory tradičně těší, a počtem skutečně realizovaných projektů zahraničních investorů: v této kategorii totiž náleží Japonsku až páté místo.

Skvělé renomé
„Pokud jde o kvalitativní faktory, je Japonsko pro zahraniční investory stále jedničkou. Musí ale čelit velice ostré konkurenci Číny a Indie, které jsou samozřejmě podstatně atraktivnější z hlediska nákladů,"  říká autor studie Fabrice Reynaud z francouzské pobočky Ernst & Young.
Japonsko poráží své ostatní asijské konkurenty především v kriteriích týkajících se kvality realizovaných projektů. Investoři je považují za nejatraktivnější asijskou destinaci díky vysoké úrovni výzkumu a vývoje (39 %) i díky kvalitní pracovní síle (27 %).
Podobně vede Japonsko v Asii i v kriteriích hodnotících úroveň komunikací. Se 32 % je na prvním místě (před Čínou) např. v kvalitě telekomunikační infrastruktury. Zahraniční investoři také velmi oceňují kvalitu tamější dopravní a logistické infrastruktury (33 %).
Vynikající pověst, jíž se Japonsko těší díky vysoké kvalitě, kterou může zahraničním investorům nabídnout, je významnou výhodou při rozhodování o umisťování projektů, které kladou vysoké nároky na znalosti, jako jsou výzkumná a vývojová centra nebo centrály nadnárodních korporací. V obou těchto kategorií se Japonsko umístilo se 25 %, resp. 20 % na prvním místě. 

Tvrdá realita
I když jsou Japonsko a Čína zahraničními investory vnímány podobně atraktivně, realita přímých zahraničních investic je v obou zemích diametrálně odlišná. Na tomto poli Čína Japonsko jednoznačně poráží a v Asii je jasnou jedničkou.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy