ČSOB Leasing roste v oblasti úvěrů a operativního leasingu tempem 75 procent

25.07.2008 | , ČSOB Leasing
Tiskové zprávy


Objem nových obchodů ČSOB Leasing, největší české leasingové společnosti, v průběhu prvního pololetí 2008 vzrostl v oblasti financování formou spotřebitelských úvěrů a operativního leasingu meziročně o více než 75 procent.

Celkově za šest měsíců letošního roku společnost dosáhla s obratem 11,7 miliardy korun přibližně stejného objemu obchodů, jako ve stejném období loňského roku. Vynikající výsledky společnost zaznamenala ve financování ojetých vozů, které meziročně narostlo o 30 procent.

75procentní růst operativního leasingu v prvním pololetí znamenal uzavření téměř 1 000 nových zákaznických smluv na full service leasing, fleet management nebo operativní leasing bez služeb. Tyto produkty ČSOB Leasing nabízí pod obchodní značkou ČSOB Autolease.
„Naše společnost svými dynamicky rostoucími obchodními výsledky v oblasti operativního leasingu opět ukázala svou schopnost pružné reakce na vývoj poptávky na trhu. Na operativní leasing jsme se strategicky zaměřili již od roku 2005. Know-how jsme čerpali od evropské skupiny KBC Lease, jejíž jsme součástí. Vybudovali jsme profesionální tým pro akvizici a obsluhu zákazníků operativního a full service leasingu a zařadili jsme se mezi přední hráče na trhu. Naší ambicí je další posun v žebříčku ze současného čtvrtého na třetí místo na trhu operativního leasingu,“ komentoval nárůst obchodů operativního leasingu výkonný ředitel pro obchod ČSOB Leasing Radan Šantora.

Nové úvěrové smlouvy vykazují nárůsty jak v počtu, tak v objemu a zajistily tomuto produktu více než třetinový podíl na celkových obchodních výsledcích ČSOB Leasing v letošním roce. Společnost financovala spotřebitelskými úvěry automobily, nákladní vozy, stroje a zařízení v celkové pořizovací ceně 4,2 miliardy korun bez DPH a počet uzavřených smluv překročil hranici 10 000.
„Roli spotřebitelského financování automobilů, ale i strojů, dlouhodobě částečně přebírají spotřebitelské úvěry poskytované leasingovými společnostmi, jejichž objem roste v řádu desítek procent,“ řekl Radan Šantora. Tento typ úvěrového financování nabízí hlavní výhody srovnatelné s leasingem, jako je rychlost a uzavírání na místě, výhodné pojištění ve splátkách, administrativní jednoduchost (minimum podkladů) a procesní komfort podobný leasingovému způsobu financování. Navíc je výhodou spotřebitelského úvěru skutečnost, že se předmět financování ihned stává majetkem zákazníka (s možností čerpání prostředků z dotačních programů), doba splácení je od 6 měsíců a splátka úvěru není zatížena DPH.

Finanční leasing má i přes momentální pokles objemu nových obchodů (9 mld Kč; meziročně –25 procent) stále více než padesátiprocentní podíl na letošních nových obchodech a jeho prostřednictvím bylo uzavřeno 8 000 nových smluv.
„Naše obchodní výsledky v oblasti finančního leasingu v podstatě kopírují globální trendy. Chování zákazníků v oblasti leasingového financování je podle mého názoru stále ovlivněno zavedením daňové reformy na počátku tohoto roku. Myslím, že velká část zákazníků, kteří plánovali investici v dlouhodobějším horizontu, vyřešila své aktuální potřeby formou leasingového financování na konci loňského roku, kdy platilo daňové zvýhodnění leasingu. Nasvědčuje tomu i enormně vysoký objem realizovaných obchodů v prosinci následovaný poklesem poptávky leasingu po přijetí reformy. Podle mého názoru je tento výkyv dočasný a očekávám postupnou obnovu růstu objemů leasingových obchodů,“ řekl Radan Šantora.
 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy