Proč je Universal v nucené správě?

13.09.2001 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Pro hledání příčin zavedení nucené správy v pojišťovně Universal je nutno vycházet z ustanovení § 27 zákona 363/1999 o pojišťovnictví, které upravuje podmínky zavedení nucené správy v pojišťovně.

Podle uvedených ustanovení zavede Ministerstvo financí ČR nucenou správu v pojišťovně, pokud pojišťovna neplní opatření uložená ministerstvem, zkresluje výsledky svého hospodaření, nedosahuje potřebné míry solventnosti nebo pokud ministerstvo zjistí nedostatky, které by mohly ohrozit nebo ohrožují schopnost pojišťovny splácet své závazky.

Zhodnotíme-li celkovou situaci pojišťovny Universal, patřila tato pojišťovna k malým pojišťovnám na českém trhu. Pojišťovna soustřeďovala své aktivity zejména do oblasti majetkového pojištění, kde vešla do obecného povědomí zejména převzetím pojistného kmene pojišťovny Morava v roce 1998. Rozhodující akcionáři pojišťovny pocházeli ze Slovenska. Pojišťovna vytvořila v roce 2000 účetní zisk.

Hlavní rizika

Hlavní rizika - a tedy i důvody zavedení nucené správy - vyplývala pro pojišťovnu pravděpodobně z její hospodářské situace.

  • Z hlediska stability pojišťovny pravděpodobně nebylo příliš šťastným krokem převzetí nekvalitního pojistného kmene neživotního pojištění od pojišťovny Morava; vzhledem k orientaci pojišťovny právě na oblast majetkového pojištění pak pojišťovnu pravděpodobně nadměrně zatěžovaly také každoroční povodně. Po svoji spíše malou velikost a nedostatek kvalitních odbytových kanálů navíc Universal nebyla schopna  dalšího výrazného rozvoje bez silného strategického partnera.
  • Problémem pojišťovny mohly být také značné nedostatky v řízení aktiv pojišťovny, kterými pojišťovna nemusela být schopna krýt požadavky na vyplácení závazků z pojistných smluv.
  • Konečně třetí důvodů k zavedení nucené správy mohlo být personální propojení pojišťovny na subjekty, jejich působení v oblasti pojišťovnictví nebylo žádoucí. Tyto vlastnické subjekty pak mohly pojišťovnu nutit k nákupu nekvalitních aktiv od spřízněných firem.

V důsledku uvedených vlivů se pak pojišťovna mohla dostat do situace, kdy neměla dostatek likvidních prostředků ke krytí svých závazků.

Možné výsledky nucené správy

Co bude výsledkem zavedení nucené správy? Podle ustanovení §30 zákona o pojišťovnictví může mít nucená správa v podstatě tři výsledky:

  • Pojišťovna bude realizovat ozdravný plán, který jí uloží ministerstvo. Vzhledem k malé velikosti pojišťovny je však její samostatná existence velmi nepravděpodobná.
  • Pojišťovna skončí v konkursu
  • Dojde k převzetí pojišťovny Universal jiným bankovním či pojišťovacím subjektem.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ