Co týden dal ?

21.09.2001 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Znovuotevření a následný propad amerických trhů, propad dolaru. Návrh rozpočtu s deficitem 52,2 miliardy korun. Nové kalkulačky, abeceda dluhopisů a opětovné vylepšení grafiky. To jsou hlavní údálosti tohoto týdne.

Posledních 7 dní ve světě

Přesně o půl čtvrté byly v pondělí otevřeny americké trhy, které byly uzavřeny na čtyři dny. Dění ve světě se stále soustředí na reakce po útoku na budovy newyorského obchodního centra. Jedná se hlavně o reakce investorů na kapitálových trzích a propad dolaru. Americká burza spadla téměř na 3leté minimum (Dow Jones -7,06%, Nasdaq -6,58%). Tento týden byl také ovlivněn snížením sazeb některých centrálních bank, což popisuje článek Monetární autority snížily sazby.

Posledních 7 dní u nás doma

Již začátkem týdne byl opět po několikáté odstaven atomový reaktor jaderné elektrárny Temelín pro drobnou závadu. Kabinet vypracoval konečný návrh rozpočtu pro rok 2002 s výdaji 752,2 a příjmy 700 miliard korun. Vláda se tedy bude snažit prosadit rozpočet se schodkem 52,2 miliardy korun. V tomto týdnu také došlo na přejmenování subjektů, které vlastní Česká spořitelna. (Změna v názvu ČS-Živnostenské pojišťovny, Změna jména stavební spořitelny, Leasing České spořitelny, a.s.).

Posledních 7 dní na našem serveru

Stále pracujeme na vylepšení našeho serveru www.finance.cz, A tak i tento týden jsme pro Vás připravili řadu novinek. Vylepšili jsme grafiku našich dalších ikonek a také abeced. Také jsme vytvořili novou abecedu o dluhopisech v sekci kapitálový trh. Kromě toho najdete na serveru několik nových kalkulátorů. Tři jsou pro výpočet teoretické ceny dluhopisu, jeden pro výpočet životního minima a nároků na dávky sociálního zabezpečení.

Anketa posledních 7 dní

V toto týdnu jsme se v naší anketě na hlavní stránce ptali, jestli si myslíte, že útok na USA bude mít dopad i na naši ekonomiku. Anketa v průběhu týdne velice kolísala, dokonce to uprostřed týdne vypadalo, že tu budeme mít opět skoro nerozhodné hlasování. Ale nyní převážil počet odpovídajících (63 %), kteří si myslí, že útok bude mít vliv na naši ekonomiku. Stále však 32 procent si myslí, že ne.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU