České mzdy zvolňují tempo růstu

28.08.2008 | , Poštovní spořitelna
Tiskové zprávy


Růst českých mezd byl v druhém čtvrtletí o poznání pomalejší a činil pouze 8% meziročně, oproti více jak 10% ze začátku roku.

Potvrzuje se tak, že za překvapivě rychlým tempem růstu mezd z počátku roku stály jednorázové faktory - zaměstnavatelé kvůli snížení příjmových daní pozdrželi na konci roku 2007 vyplacení prémií a čekali s ním až na začátek nového roku. Tyto jednorázové faktory v dalším průběhu roku postupně vyprchaly.

Tempo růstu nominálních mezd je také o poznání nižší než v sousedním Polsku nebo Maďarsku, kde stále dosahuje dvouciferných hodnot. Navíc vysoká domácí inflace v tomto roce zredukovala nárůst reálných mezd na minimum. Růst reálných mezd o 1,1% meziročně ukazuje na velice malé možnosti domácností zvyšovat svojí reálnou spotřebu, což pravděpodobně potvrdí také detailnější struktura HDP v druhém kvartále. 

Je třeba také reflektovat velkou nerovnoměrnost mzdového růstu, která se kvartál od kvartálu zvyšuje. Mzdy rostly především  v oblasti nemovitostí a těžbě nerostných surovin, kde podniky těží z růstu cen na komoditních trzích. Na druhé straně poklesla mzda v jinak dobře placeném odvětví finančního zprostředkování. Současně i nadále platí, že na průměrnou mzdu většina českých pracovníků nedosáhne.

V budoucnu lze počítat s dalším mírným zpomalováním mzdové dynamiky, které půjde ruku v ruce se zpomalením české ekonomiky a horší situací na trhu práce.Zajímavé budou implikace pomalejšího růstu mezd pro rozhodování ČNB. Ta se do dnešní chvíle bála pokračování rychlé dynamiky mezd z prvního kvartálu a byl to jeden z faktorů, který ji odrazoval od úvah nad dalším snižováním úrokových sazeb. Dnešní čísla ji tak mohou další rozhodování ulehčit.
 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy