Sklizeň jablek v ČR mírně vzroste

10.09.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Holovousy (Jičínsko) 10. září (ČTK) - Letošní úroda jablek v Česku by měla podle odhadu k 1. září činit 157.790 tun, a měla by tak být asi jedno procento nad pětiletým průměrem. Podíl kvalitních konzumních jablek však bude zřejmě nižší, protože řadu výsadeb postihlo krupobití, a plody kvůli suchu posledních týdnů mohou být menší. Ovocnáři mají také obavy, že na sklizeň neseženou dost brigádníků. Řekl to tajemník Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Poznamenal, že letošní očekávaná sklizeň není s loňskou podprůměrnou úrodou ve výši pouhých 113.086 tun srovnatelná. Loňskou úrodu totiž zdecimovaly jarní mrazy a výsledná sklizeň byla nejnižší od roku 1995. Intenzivní jabloňové sady se v Česku rozkládají na zhruba 9000 hektarech.

Kroupy letos postihly zejména výsadby na Moravě. "Sucho pak ovlivní úrodu v sadech bez umělé závlahy. V některých oblastech se projevilo vlhké počasí v květnu, které způsobilo větší rozšíření strupovitosti," řekl Ludvík. Vyšší očekávaná sklizeň by však podle něj měla přesto zajistit, že česká jablka budou na trhu až do května příštího roku, zatímco po loňském propadu byla většinou vyprodána již v březnu.

Sklizeň jablek v těchto dnech již běží naplno. "Je však velký nedostatek brigádníků. Aby podniky úrodu sklidily, musí si pomáhat zaměstnáváním sezonních dělníků ze zahraničí. I jejich sehnání je mnohdy problém," řekl Ludvík. Například největší producent jablek v zemi, Zemědělské družstvo Dolany na Náchodsku, letos počítá se zaměstnáním asi 250 brigádníků, z nichž zhruba třetina by měla být z Polska.

Nástup jablek z nynější sklizně na trh také srazil nedávné rekordně vysoké ceny jablek. V polovině roku již byla v obchodech jen jablka z dovozu a jejich ceny se pohybovaly kolem 40 korun za kilogram. Nyní v obchodech stojí kilogram jablek od 20 do 30 korun. Farmářské ceny jablek se nyní podle odrůdy a kvality pohybují od 10 do 16 korun za kilogram, což je meziročně asi o deset procent méně.

Po loňském výpadku se letos čeká vysoká úroda jablek v zahrádkách a alejích u cest, která by měla vzrůst na více než 200.000 tun z loňských zhruba 80.000 tun. Část této úrody lidé využívají k samozásobení, část skončí v lisovnách na mošt a značný díl zůstane nesklizen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK