Chcete mít dokonalý přehled o hospodaření vaší společnosti?

30.09.2008 | , PCS Software
Tiskové zprávy


Průběžné vedení účetnictví není jen zdrojem informací pro daňové účely, ale mělo by sloužit i jako přehled o hospodaření (výdajích a příjmech).

Například výrobní firmu bude zajímat vývoj nákladů na konkrétní výrobek v čase v poměru k ziskům, které výrobek generuje. Stavební firmu s více středisky pracujícími na více akcích budou zajímat výdaje jednotlivých středisek například na pracovní pomůcky a materiál pro kontrolu efektivity a stanovení cen prací. 

Chceme-li, aby přehled o hospodaření byl detailní a mohl sloužit jako korektní podklad při rozhodování a plánování, je nutné při zadávání dokladů do evidence dbát na vhodné členění dokladů. Ekonomický software ACONTO®, který vyvíjí firma PCS - Software, umožňuje libovolně zvolit, podle jakých kriterií a jak detailně budeme doklady členit.

Co všechno ACONTO® umí

ACONTO®  umožňuje přiřadit každému dokladu (např. vydaným a přijatým fakturám, pokladním dokladům atd.) nebo položce na dokladu libovolnou kombinaci čtyř kódů  (STŘEDISEK, ZAKÁZEK, AKCÍ, OPERACE). Kódy lze libovolně přednastavit v přehledných číselnících, které je možno z dokladu vyvolat, a na základě popisu kódu pak každý jednotlivý doklad a jeho řádky vhodně zařadit. V kombinaci s funkcemi (např. Omez, Najdi, Řazení) je zařazení dokladu nástrojem k vytváření podrobných přehledů dle potřeb společnosti. Je-li nutné informace z přehledů dále zpracovávat, je možné je exportovat do schránky, souboru XLS nebo MS Excel pro jejich další využití (např. tvorbu grafů).

aconto_180x1201.gifDalší možností, jak využít přiřazení kódu OPERACE, se nabízí tam, kde prvotní doklady pořizuje pracovník, který nezná účtový rozvrh. Obvykle používaný způsob, tedy zadávání předkontací již v okamžiku pořizování prvotních dokladů a jejich automatické zaúčtování, je vylepšen a uzpůsoben i pro tyto společnosti. Místo předkontace, tedy čísla analytického účtu je možné – ale ne nutné! – zadávat do prvotních dokladů jiný kód (kód OPERACE) zvolený uživatelem. Účetní potom napoprvé „předvede“ programu jak se daný případ (kód operace) zaúčtuje a program již další stejné případy účtuje automaticky, přičemž účetní má možnost automatické účtování vizuálně kontrolovat. Jedná se vlastně o převodový můstek mezi kódem operace zadaném v prvotním dokladu a následným způsobem zaúčtování dokladu. Program navíc umožňuje zpřesnění definice tohoto převodového můstku tak, že kromě (nebo místo) kódu operace závisí zaúčtování i na jiných údajích, například kódu střediska, zakázky nebo části textu, což pomáhá účetnímu "odchytit" chybně zadané údaje v prvotních dokladech.

Export a import dat zjednoduší účetnictví

Ekonomický software vychází vstříc i těm živnostníkům a společnostem, kteří využívají služeb externí účetní, a to nabídkou přenosů dokladů (CD, e-mail, flash disk…) od živnostníka (ze společnosti) do účetní firmy. To v důsledku znamená nejen úsporu času, ale i zefektivnění celého procesu. Princip tohoto systému ukazuje názorně obrázek Export/Import dat.

graf_externi_prenos540.jpg

 
V závislosti na objemu zpracovávaných dat je možná volba ze tří verzí programu (ACONTO® Free (tato verze prochází v současné době technickými úpravami a bude opět dostupná od ledna příštího roku), ACONTO® MSP a ACONTO® Corporate) v různých cenových variacích. U verzí ACONTO® MSP a ACONTO® Corporate má zákazník na výběr z modulů: Evidence (fakturace, objednávky, pokladna, bankovní výpisy a zpracování DPH), Podvojné účetnictví, Daňová evidence příjmů a výdajů, Evidence majetku, Mzdy, Sklad, Kasa a Správce.

Samozřejmostí je poradenská a servisní podpora. Služby v ceně licence zahrnují nejen pravidelné aktualizace programu, ale i telefonickou a e-mailovou podporu, kterou doplňuje tištěný informační bulletin a služba analýza dat. Více informací o ekonomickém software ACONTO® naleznete na www.aconto.cz .


O firmě PCS - Software

PCS - Software, spol. s r.o. se věnuje vývoji, distribuci a podpoře ekonomického software již od roku 1990  a je součástí společností sjednocených pod názvem PCS, které se zabývají širokým spektrem činností – od komplexních služeb v oblasti zabezpečovacích a komunikačních systémů, detekci nebezpečných předmětů, přes dodávky analytických přístrojů a měřících ústředen až po řešení bezpečnosti dat. Významnou součást tvoří vývoj vlastního ekonomického software a nemocničních informačních systémů. 

Skupina PCS zaměstnává přes 100 pracovníků a její roční obrat přesahuje 250 milionů Kč (2007). Společnosti sídlí ve vlastních objektech v Praze, Blansku a Bratislavě. Více informací najdete na www.pcs.cz a www.pcs.sk .

Miroslava Randová, Marketing Executive, PCS - Software

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Tiskové zprávy