Nečas: Občanů EU v Česku pracuje dvakrát více než Čechů v unii

03.10.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. října (ČTK) - Počet občanů ostatních států Evropské unie pracujících v Česku dvojnásobně přesahuje množství Čechů pracujících v některé z jiných zemí evropské sedmadvacítky. Novinářům to dnes v Praze řekl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). Podle něj jsou proto zbytečná omezení volného pohybu českých občanů za prací do některých členských zemí, zejména do Německa a Rakouska.

Zatímco českých občanů v ostatních členských zemích EU pracovalo ke konci loňského roku přes 71.000, v Česku bylo zaměstnáno přes 144.000 občanů ostatních členských zemí. Nejvíce bylo Slováků, kterých zde pracovalo 101.000.

"Lví podíl na tom mají zaměstnaní občané Slovenské republiky, nicméně i pokud je odečteme, tak číslo přes 40.000 z dalších členských zemí Evropské unie je poměrně značné," uvedl Nečas.

Češi nepředstavují vůbec žádnou hrozbu pro pracovní trh v Německu a Rakousku, míní Nečas. V osmdesátimilionovém Německu totiž pracuje pouze 13.000 Čechů, v Rakousku jich pracuje 5000. Omezení volného pohybu českých pracovníků zde podle Nečase nemá žádné ekonomické opodstatnění. "Jsou to jednoznačně vnitropoliticky motivované a já si troufám říci populistické důvody, nemají žádnou reálnou ekonomickou rovinu," prohlásil. Omezení volného pohybu dále uplatňuje Belgie a Dánsko, tam se ovšem omezení týká jen asi jedné desetiny zájemců o práci.

Česko již počátkem září vyzvalo Evropskou komisi k vypracování zprávy o fungování přechodných opatření, která přístup pracovníků z nových členských zemí na pracovní trh ve starých státech unie omezují. K této iniciativě se připojily i další země, jež do EU v roce 2004 společně s Českem vstoupily - Estonsko, Lotyšsko, Litva, Maďarsko, Polsko, Slovinsko a Slovensko.

Evropská komise má na vypracování odpovědi půlroční lhůtu, Nečas čeká odpověď nejpozději do začátku března. Zpráva však nebude mít závazný charakter, pouze popíše skutečný stav věcí. Přechodná opatření mohou staré evropské země uplatňovat nejpozději do května 2011.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK