Co týden dal?

02.01.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Poslední týden uplynulého roku svět sčítal škody finanční krize a předpovídal dění v příštím roce. Akciové indexy zaznamenaly ve světě historické poklesy v důsledku světové krize, české podniky ale její plný dopad očekávají až v letošním roce.

Posledních 7 dní ve světě

  • Index ruského trhu RTS se proti konci předloňského roku snížil o 72,4 procenta na 631,89 bodu a zaznamenal svůj druhý nejhorší výkon od ruské krize z roku 1998. Konečná hodnota indexu byla asi 80 bodů nad loňským minimem 549,06 bodu.
  • Čínský akciový trh uzavřel loňský rok se ztrátou 65 procent, což je v jeho 18leté historii rekord. Z tržní hodnoty podniků tak zmizely téměř tři biliony dolarů, tedy suma rovnající se skoro celé ekonomické produkci země z předminulého roku, která dosáhla 3,4 bilionu dolarů. Z velkých akciových trhů světa tak Čína loni dopadla nejhůře.
  • Ceny jednogeneračních domů ve Spojených státech se v říjnu propadly novým rekordním meziročním tempem 18,0 procenta. Ukázal to cenový index Standard & Poor´s/Case-Shiller Home Price Indices. Údaje dokládají, že americký trh bydlení je nadále v hluboké krizi. Index, který sleduje ceny ve 20 metropolitních oblastech, klesl proti září o 2,2 procenta, meziroční i meziměsíční tempo poklesu bylo hlubší, než čekali analytici.
  • Německé akcie loni utrpěly druhou nejvyšší ztrátu v historii. Stejně jako ostatní světové trhy frankfurtská burza podlehla globální finanční krizi, která vyústila v ekonomickou recesi celého vyspělého světa. Hlavní index německého akciového trhu tak loňský rok zakončil propadem o 40,4 procenta, druhým nejhlubším ve své dvacetileté historii. V loňském roce vykázal DAX pět z desítky nejhlubších denních propadů, vesměs o více než sedm procent.
  • Slovensko se stane v pořadí 16. členem eurozóny v době celosvětových ekonomických problémů. Podle politiků i analytiků by nová měna měla Slovensku pomoci lépe se vyrovnat s důsledky krize. Očekávané přijetí evropské měny již v posledních měsících ochránilo korunu před výraznějšími výkyvy, které zaznamenaly měny okolních zemí. Kurz koruny se postupně přibližoval k úrovni konverzního kurzu 30,126 SKK/EUR, kterým se od ledna definitivně přepočtou všechny korunové položky na eura.
  • Podle MMF budou nynější finanční krize a ekonomická recese trvat ještě několik dalších čtvrtletí. MMF již dříve odhadl, že světová ekonomika potřebuje dodatečné fiskální pobídky odpovídající zhruba dvěma procentům výkonu globální ekonomiky. Za nejúčinnější nyní fond označil růst vládních výdajů a cílené snižování daní. Menší účinek by podle MMF mělo všeobecné snížení daní nebo subvence spotřebitelům či firmám.
  • Ceny ropy letos dosáhly rekordu, ale nakonec spadly o 60 procent. Jde o největší propad ropných cen během jednoho roku za 25 let obchodování s termínovými kontrakty. Zároveň se v důsledku slabé světové ekonomiky očekává, že loni světová poptávka po ropě klesne, prvně za čtvrtstoletí. Proti červencovému rekordu jsou nyní ceny nižší o více než 100 dolarů.
  • Největší japonská automobilka Toyota Motor podruhé za dva měsíce výrazně snížila své odhady letošní ziskovosti a na provozní úrovni předpověděla svou první ztrátu v historii. Toyota nyní předpovídá, že kvůli globálnímu propadu prodeje automobilů a růstu kurzu jenu utrpí ve finančním roce do konce března na úrovni celé skupiny ztrátu 150 miliard jenů (32 miliard Kč).
  • Irská vláda posílí kapitál tří největších bank v zemi investicí v celkovém objemu 7,7 miliardy eur (202,5 miliardy Kč). Získá za to podíly v bankách Allied Irish Banks (AIB) a Bank of Ireland a většinovou kontrolu nad Anglo Irish Bank, kterou zasáhl úvěrový skandál. Irsko je zatím poslední zemí, která se rozhodla pomoci bankám s překonáváním následků globální finanční krize z veřejných peněz.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Pojištěné vklady a úrok 3,5 %!
Zbyly vám po svátcích nějaké finance a přemýšlíte kam je uložit? Sjednejte si spořící účet eMAX od mBank. Získáte tak úrok z vkladů ve výši 3,5 % p.a. a vaše vklady jsou pojištěné. Naložte si jako dodatečný dárek bezpečný spořící účet, který je možný sjednat on-line od vašeho počítače.

 

Posledních 7 dní doma

  • Důvěra v domácí ekonomiku v prosinci klesla na zhruba devítileté minimum. Souhrnný ukazatel důvěry se ve srovnání s předchozím měsícem snížil o 8,9 bodu. Důvěra spotřebitelů se snížila o 8,7 bodu, důvěra podnikatelů o 8,9 bodu. Meziročně důvěra v ekonomiku klesla o 27,3 bodu. Důvěra spotřebitelů klesla o 11,7 bodu a důvěra podnikatelů je nižší o 31,2 bodu.
  • S negativními dopady ekonomické a finanční krize se bude Česko podle názoru poloviny tuzemských podnikatelů potýkat celý příští rok a krize přesáhne až do roku 2010. Letošní rok byl přesto podle téměř dvou třetin tuzemských firem úspěšný, i když většinu z nich už krize v posledním čtvrtletí zasáhla a nedotkla se jen necelé třetiny podniků. Vyplynulo to z předvánočního průzkumu Hospodářské komory ČR mezi 2320 podnikateli z celé České republiky.
  • Při zachování současné úrovně pracovní neschopnosti přinese nová právní úprava nemocenského pojištění od 1. ledna velkým podnikům úspory řádově ve statisících korun. Pro malé podniky však tato úprava bude přinášet významné ztráty už při zachování současné nemocnosti. Podle nového zákona o nemocenském pojištění se od počátku příštího roku odvody na nemocenské pojištění sníží. Lidé ale nebudou v prvních třech dnech nemoci stejně jako v první polovině letošního roku dostávat žádné peníze. Nemocenská se bude vyplácet až od 15. dne nemoci, do té doby budou náhradu mzdy poskytovat nemocným zaměstnavatelé.
  • O zelené karty pro práci v ČR budou moci požádat občané 12 zemí. Vstup na český trh práce se tak usnadní občanům Ukrajiny či všech zemí bývalé Jugoslávie kromě Kosova. Z asijských států se do seznamu dostaly pouze Korea a Japonsko, zařazen však do něj nebyl například Vietnam nebo Mongolsko.
  • Hospodářská krize změnila priority českého předsednictví EU. Zatímco původně Češi chtěli zejména odstartovat debatu o reformě rozpočtu Evropské unie a měli se věnovat i změnám ve finančních službách, krize určila, že Česko bude především dohlížet na zavádění opatření, jež by měla vést k oživení evropské ekonomiky. Praha bude koordinovat provedení záchranného plánu pro ekonomiky členských zemí, na němž se počátkem prosince v Bruselu shodli šéfové států a vlád EU.
  • Nájemné ve většině měst zdraží od ledna o stovky korun za měsíc. Radnice poplatky za bydlení postupně zvyšují proto, aby nejpozději do roku 2012 dosáhly tržního nájmu. Po ukončení deregulace má ve většině případů roční nájemné dosáhnout pěti procent z tržní ceny nemovitosti. Jedno z nejvyšších zvýšení nájmu čeká obyvatele Libereckého kraje. Většina měst i soukromých vlastníků využila maximální možnost zvýšit regulované nájemné, zdražení se tak dotkne několika tisíc domácností. Třeba v České Lípě zdraží nájemné ve 180 obecních bytech o 50 až 70 procent.
  • Počet registrovaných internetových domén s českou národní koncovkou .cz překročil na začátku týdne 500.000. V registru letos přibylo více než 130.000 nových domén. Registrace doménových jmen s koncovkou .cz je od října loňského roku výrazně rychlejší a jednodušší díky přechodu na nový registrační systém FRED. Jeho prostřednictvím bylo zapsáno více než 200.000 domén. V souvislosti s přechodem na nový registrační systém rovněž klesla cena registrace domény téměř o polovinu. Nyní se pohybuje kolem 300 Kč ročně.
  • S cenou elektrické energie je v České republice nespokojeno plných 95 procent lidí, což je o tři procentní body více než v minulém roce. Vyplývá to z průzkumu agentury Factum Invenio. Téměř dvě třetiny lidí uvedly, že cena elektřiny je příliš vysoká, přiměřená je pro šest procent dotazovaných. Agentura průzkum provedla letos v květnu mezi tisícovkou občanů České republiky ve věku od 18 let. Na vyšší cenu elektrické energie reaguje 48 procent lidí pouze zamezením plýtvání, aniž by spotřebu omezovali. Dvě pětiny lidí svoji spotřebu omezují, naproti tomu plných 12 procent respondentů se rostoucími cenami elektřiny vůbec nezabývá. Nahrazení elektřiny levnějším typem energie zvažuje 13 procent lidí a dalších šest procent již tuto změnu provedlo.
  • Zřejmě již brzy bude platit co Čech, to jedna platební karta. Na konci září banky registrovaly 9,8 milionu platebních karet při počtu 10,45 milionu obyvatel. Jen za třetí čtvrtletí stoupl počet karet o 944.000 kusů. Hlavní měrou se o to zasloužily kreditní karty, jejichž suma vzrostla od konce prvního pololetí o mohutných 72 procent na 2,2 milionu. Vyplývá to ze statistiky Sdružení pro bankovní karty.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Posledních 7 dní na našem serveru


Fintriky

Na konci roku investoři počítali svoje ztráty investic do akcií, my jsme představovali alternativní komodity, do kterých je možné investovat. Mezi svátky jsme tak psali o víně, uměleckých předmětech, mincích a diamantech.


Anketa

Podle průzkumů 70 % firem přehodnocuje své rozpočty na zvyšování mezd v příštím roce. Pokles se proti původním odhadům pohybuje v rozmezí od 17 do 55 %. Jsou ale i firmy, které měnily rozpočet směrem nahoru. Jak jste na to se mzdou pro příští rok vy?


  • Mzda se mi v roce 2009 sníží - 14,4 %
  • Budu mít vyšší mzdu než v roce 2008 - 35,2 %
  • Mzda se mi nezmění - 26,4 %
  • Zatím nevím jakou mzdu budu příští rok mít - 24 %

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU