Jak zaplatit nákup zboží po internetu ?

20.03.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Jednou z možností, jak platit na internetu, je platební karta určená pouze k platbám po internetu. "Internetová karta" není určená k provádění transakcí v obchodní síti včetně provádění rezervace letenek, hotelů, automobilů, ani ji není možné použít k výběrům hotovosti.

Jednou z možností, jak platit na internetu, je platební karta určená pouze k platbám po internetu. "Internetová karta" není určená k provádění transakcí v obchodní síti včetně provádění rezervace letenek, hotelů, automobilů, ani ji není možné použít k výběrům hotovosti. Při platbě "internetovou kartou" tedy klesá možnost, že si firma vezme z Vašeho účtu více než má. V současnosti ani většinou banky příliš nedovolují platby po internetu běžnými platebními kartami.
U internetových karet jistě uvítáte větší bezpečí při platbách na internetu oproti platbě běžnou platební kartou. Karta není vybavena magnetickým proužkem a při platbách na internetu zadává klient obvykle pouze její číslo a platnost.
Bezpečnost této karty je zvýšena hlavně díky těmito nastaveními:
Možností nastavit si maximální počet autorizovaných transakcí za den. Tento limit je možné většinou kdykoli měnit, a to i telefonicky. Pokud si tedy nastavíte limit 0 transakcí denně, tak je karta fakticky zablokována proti použití. Také si určíte pro svou  "internetovou platební kartu"  vlastní denní limit, do kterého jsou vybírané částky autorizovány (k nákupům CD nebo knih přes internet většinou stačí menší částky). Toto nastavení pak minimalizuje možnosti zneužití karty.
Od loňského roku takovouto kartu nabízí Komerční banka, a to jako virtuální e-card EC/MC nebo Visa, banka ji vydává jako doplněk ke standardní platební kartě a její vedení stojí ročně 65 Kč. Od 1. března nabízí GE Capital bank "internetovou platební kartu" EC/MC Internet. Vedení této karty stojí 9 korun měsíčně, což dělá za rok 108 Kč. U této karty je také veden zvláštní monitoring transakcí prováděných kartami EC-MC Internet. V případě podezření na neoprávněnou transakci je klient okamžitě bankou informován.
eBanka již také nabízí Internetovou platební kartu EC/MC InternetCard. Veškeré transakce touto kartou jsou on-line autorizovány. K přečerpání limitu tedy nemůže dojít. Týdenní limit internetové platební karty je bankou stanoven na 10 000,- Kč. Klient má kdykoliv možnost požádat o jeho změnu. Žádost o snížení limitu je schválena vždy okamžitě, žádá-li klient o jeho zvýšení, tak vyhodnocení žádosti trvá 2-3 pracovní dny. Za roční vedení této karty zaplatíte 150 Kč.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ