Co týden dal?

20.02.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Tento týden se nesl ve znamení balíků na podporu krizí sužované české ekonomiky. Své návrhy představila jak vláda, tak i opoziční ČSSD. Nejen o tomto tématu se dočtete v našem týdenním souhrnu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Průmyslová výroba ve Spojených státech v lednu klesla o 1,8 procenta, což je horší výsledek, než očekávali analytici. V propadu se odráží útlum ekonomické aktivity a s ním spojené omezování výroby, především v automobilkách.
  • Federální rezervní systém Spojených států (Fed) výrazně zhoršil vyhlídky americké ekonomiky na letošní rok. Fed, který plní roli centrální banky, počítá s růstem nezaměstnanosti a už ani nepřipouští, že by největší ekonomika světa letos mohla vykázat růst. Míra nezaměstnanosti je přitom už teď nejvyšší za posledních 16 let.
  • Evropská komise má námitky vůči deficitům šesti zemí Evropské unie. Brusel to uvedl v hodnocení dodržování rozpočtových pravidel 17 z 27 států bloku v loňském roce. Mezi šesticí zemí, kterým hrozí případně sankce, jsou Irsko, Řecko, Španělsko, Francie, Lotyšsko a Malta. Česko naopak loni mělo jeden z nejnižších deficitů v EU.
  • Nizozemská bankovní a pojišťovací skupina ING hospodařila ve čtvrtém čtvrtletí s čistou ztrátou 3,7 miliardy eur (108,5 miliardy korun) po zisku 2,5 miliardy eur před rokem. Výsledky společnosti byly zasaženy odpisy investic a růstem rezerv na špatné úvěry.
  • Hospodářskou krizí v Evropské unii nejvíce trpí zaměstnanci ve strojírenství, hutnictví, v automobilovém průmyslu, ve finančních službách, v dopravě a ve skladování. Vyplývá to z prvního vydání měsíční zprávy o zaměstnanosti, kterou připravuje Evropská komise. Během čtyř měsíců (od října 2008 do ledna 2009) přišlo v nejvíce zasažených sektorech ekonomiky o práci 100.000 lidí.
  • Nadnárodní těžařský gigant Anglo American zruší 19.000 pracovních míst kvůli negativnímu dopadu klesajících cen komodit na hospodářské výsledky. Firma celkově zaměstnává zhruba 190.000 lidí. Její zisk v loňském roce klesl téměř o 30 procent na 5,2 miliardy dolarů.
  • Americké úřady podaly novou žalobu na švýcarskou banku UBS a žádají federální soud, aby finančnímu ústavu nařídil zpřístupnit americkému správci daně Internal Revenue Service (IRS) záznamy o amerických klientech UBS. Vláda se domnívá, že v UBS má vedeny účty až 52.000 amerických občanů, kteří se snaží vyhnout placení daní.  UBS ale uvedla, že se bude proti požadavkům bránit a jména klientů neodtajní. Odvolává se na švýcarský zákon o bankovním tajemství, který bankám umožňuje zachovávat o klientech absolutní mlčenlivost.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Sleva od Modré pyramidy!
Již jen dva týdny je možné získat od Modré pyramidy stavební spořitelny slevu na poplatku za uzavření smlouvy. Pokud uzavřete novou smlouvu o stavebním spoření do 28.2.2009 s cílovou částkou minimálně 250.000 Kč, maximálně však 400.000 Kč,  získáte slevu 500 Kč. U zvýhodněných smluv MOPY JUNIOR a MOPÍSEK můžete v tomto období tedy ušetřit až 1.500 Kč na jedné smlouvě.
Akce končí 28.2.2009.

 

Posledních 7 dní doma

  • Tuzemským penzijním fondům klesl v loňském roce zisk na 706 milionů korun ze 4,39 miliardy korun předloni. Důvodem byl nepříznivý vývoj kapitálového trhu. Na konci prosince mělo penzijní připojištění 4,3 milionu osob, což bylo o 334.000 lidí více než v závěru roku 2007. Výsledky zveřejnila Asociace penzijních fondů.
  • Podniky a podnikatelé budou moci již od příštího týdne získat zpět přeplatky na dani z přidané hodnoty ve zrychleném termínu. Ministerstvo financí totiž vydalo pokyn daňové správě, aby od příštího týdne začala s dřívějším vracením nadměrných odpočtů DPH. Rychlejší vracení přeplatků DPH je jedním z bodů Národního protikrizového plánu.
  • Trh se stavebním spořením na počátku roku mimo jiné i pod vlivem ekonomické krize klesl meziročně o čtvrtinu. Zatímco letos v lednu poskytly stavební spořitelny úvěry za necelých 3,6 miliardy korun, loni v lednu to bylo více než 4,7 miliardy korun. Vyplývá to ze statistik jednotlivých stavebních spořitelen.
  • Benzin u tuzemských čerpacích stanic je po více než roce dražší než nafta. Podle aktuálních údajů společnosti CCS zdražil Natural 95 od počátku týdne v průměru o 35 haléřů na 24,99 koruny za litr. Nafta podražila o haléř na 24,90 koruny za litr. Naposled byl benzin dražší než nafta počátkem listopadu 2007.
  • Veškerá protikrizová opatření vlády připraví státní rozpočet přibližně o 74 miliard korun. Tyto výdaje na druhou stranu vytvoří ekonomický stimul za téměř 180 miliard korun, řekl to při příležitosti představení Národního protikrizového plánu premiér Mirek Topolánek.
  • Evropská komise v rámci hodnocení českého konvergenčního programu, který je jakýmsi plánem na přijetí eura, pochválila vládní balík na podporu ekonomiky sužované celosvětovou krizí. Podle ní je dobře načasovaný a zaměřený na sektory hospodářství, které budou nejvíce zasaženy zpomalením ekonomiky.
  • Komerční banka loni zvýšila konsolidovaný čistý zisk na 13,2 miliardy korun po předloňských 11,2 miliardy korun. Meziročně to představuje takřka 18procentní růst. Výsledky zhruba odpovídají odhadům analytiků. Představenstvo Komerční banky navrhne dozorčí radě výplatu dividend 180 korun na akcii před zdaněním, tedy ve stejné výši jako v loňském roce.
  • Podle viceguvernéra České národní banky Miroslava Singeramůže současné oslabení české měny vést ke zvýšení úrokových sazeb. Centrální banka začala zveřejňovat úroveň kurzu, na kterou nastavuje svou politiku, ale současný kurz jí podle Singera vůbec neodpovídá. Snižování sazeb je podle Singera za současných úrovní kurzu úplně mimo debatu.
  • Sněmovna schválila vydání dluhopisů v objemu 200 milionů eur na pomoc krizí stižené lotyšské ekonomice. Podle aktuálního kurzu to představuje asi 5,9 miliardy korun. Za peníze získané prodejem těchto dluhopisů Česko poskytne Lotyšsku sedmiletou bezúročnou půjčku. Vládní návrh podle očekávání podpořila i většina opoziční ČSSD.
  • Energetická společnost ČEZ příští rok možná zlevní elektřinu pro domácnosti a firmy. Podle předběžných výpočtů by elektřina mohla zlevnit o šest procent, pokud budou dál klesat velkoobchodní ceny energií, může jít dokonce o 13 procentní pokles.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz Propouštění

Černé prognózy se naplnily! Nezaměstnanost v České republice v lednu letošního roku prudce vzrostla o osm desetin procentního bodu a dosáhla hodnoty 6,8 procenta. Kvůli světové ekonomické recesi hrozí propouštění prakticky ve všech odvětvích naší ekonomiky. Nejohroženější jsou pracovní místa s nízkou kvalifikací v automobilovém, strojírenském, sklářském a textilním průmyslu. Jak jste na tom vy? Obáváte se o svou práci?


Posledních 7 dní na našem serveru


Fintriky

Přestože se zprvu zdálo, že se nám vyhne, finanční krize a s ní spojená ekonomická recese zasáhla plnou silou už i naši ekonomiku. Zajímá vás, jak se ekonomické ukazatele budou vyvíjet v budoucnosti? Zeptali jsme se na to za vás významných českých ekonomů a analytiků. Přečtete si predikce vývoje kurzu koruny, míry růstu HDP a v neposlední řadě i predikci vývoje úrokových sazeb.


Anketa

Národní ekonomická rada vlády (NERV) a ministři dokončili práci na návrhu protikrizových opatřeních. Ptali jsme se vás, zda věříte, že rada a její plán na oživení ekonomiky o 32 bodech pomůže?


  • Ne, NERV je názorově moc roztříštěný - 20 %
  • Ano, rada je složená z odborníků a ne politiků - 51 %
  • Ekonomika by se měla vzpamatovat bez zásahů - 29 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU